PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Nov film Poprtnik v velikolaških krajih in Dobrepolju

POPRTNIK V VELIKOLAŠKIH KRAJIH IN DOBREPOLJU
dokumentarni film (15 min)

DVD lahko naročite, poslali vam ga bomo po pošti, plačilo po povzetju. (vaš prispevek za poštnino znaša 3 EUR, cena DVD-ja je 10 EUR).
NAROČI DVD

Poprtnik je božični kruh, ki ga gospodinje velikolaških krajev in Dobrepolja še vedno pečejo predvsem za praznik svetih treh kraljev (6. januarja). Vpisan je v Register žive kulturne dediščine (EID 2-00022, vpis dne 28. 5. 2013), kot nosilec dediščine pa je navedena skupina gospodinj iz velikolaških krajev in Dobrepolja.

VSEBINA:
Znanje priprave poprtnikov in ostalih božičnih kruhov po Sloveniji se je vedno prenašalo medgeneracijsko, danes to živo kulinarično dediščino dodatno spodbujamo s pomočjo delavnic in razstav. Dokumentarni film prikazuje različne gospodinje tega okolja, kako pripravljajo poprtnik oz. župnek, kaj jim pomeni in kako ohranjajo dediščino za današnji čas. Svoj pogled na ohranjanje tovrstne dediščine poda tudi etnolog dr. Janez Bogataj, Vanja Damjanić iz Gostilne pri Kuklju pa predstavi prve korake pri promociji tega lepo okrašenega kruha.

Posneli smo ga ob podpori številnih botrov in sodelavcev, v filmu je sodelovalo preko 40 prostovoljcev. Zavod Parnas, ki je nevladna in neprofitna organizacija in deluje v javnem interesu na področju kulture (kulturne dediščine), pošilja film med vas z namenom, da bi po poprtniku ponovno zadišalo v čim več slovenskih domovih.

NASTOPAJOČI po abecednem redu:
dr. Janez Bogataj, Vanja Damjanič, Milka Debeljak, Nada Lunder, Milka Padar, Majda Tekavec.
Ostali sodelujoči: Erazem Cimerman, Fani Cimerman, Hana Debeljak, Kiara Debeljak, Klara Debeljak, Tilen Debeljak, Jaka Fink, Lana Fink, Nina Fortuna, Vera Gorjup, Janko Hočevar, Pavla Hočevar, Jelka Indihar, Beti Lunder, Tone Lunder, Franci Padar, Martina Padar, Tončka Padar, Franc Strle, Jernej Tekavec, Jože Tekavec, Milan Tekavec in otroci OŠ Primoža Trubarja. Branje citatov: Igor Ahačevčič in Matjaž Gruden.

Zahvale tudi:
DPŽ Dobrepolje Struge, DPŽ Velike Lašče, Osnovni šoli Primoža Trubarja Velike Lašče, KUD Primož Trubar Velike Lašče, Slovenskemu etnografskemu muzeju in številnim BOTROM, ki so podprli film z nakupom DVD-ja.

Režija: Rok Borštnik
Vsebinska priprava: Klara Debeljak
Scenarij: Rok Borštnik, Klara Debeljak
Asistentka kamere in režije: Tadeja Dejak
Producentka: Metka Starič

Produkcija:
PARNAS, zavod za kulturo in turizem Velike Lašče
in iwideo – Rok Borštnik s.p.

DVD LAHKO NAROČITE …

Dobite ga lahko v centru PARNAS v Robu, ali pa vam ga bomo poslali po pošti, plačilo po povzetju. (vaš prispevek za poštnino znaša 3 EUR, cena DVD-ja je 10 EUR). Na voljo je tudi verzija z angleškimi podnapisi.
NAROČI DVD

DO FILMA S PODPORO ŠTEVILNIH BOTROV …

V Zavodu Parnas smo v soboto, 9.11.2013, začeli s snemanjem kratkega filma o pripravi poprtnika, ki je vpisana v register nesnovne dediščine Slovenije (EID 2-00022, vpis dne 28.5.2013).

S 25.11.2013 smo zaključili akcijo pridobivanja botrov, ki so navedeni na ovitku DVD-ja.
Boter je postal tisti, ki se je zavezal, da bo ob izidu kupil en izvod DVD-ja po ceni 15 EUR (lahko tudi več izvodov). Vsak nov boter nam je omogočil nekaj sekund filma več!!

Do izida filma botri niso imeli nikakršnih finančnih obveznosti. Ob izidu smo jim DVD poslali po povzetju oz. so ga lahko osebno prevzeli v zavodu PARNAS. Vsi botri so napisani na ovitku DVD-ja in so ob predpremieri filma prejeli posebno zahvalo.

Film je bil prvič prikazan na predpremieri na Trubarjevi domačiji 3. decembra 2013 (v sklopu prireditev Ta veseli dan kulture in organizaciji Javnega zavoda Trubarjevi kraji),
premiera je bila v petek,13.12.2013, ob 19h v Jakličevem domu na Vidmu (v sklopu Državne razstave poprtnikov in ostalih božičnih kruhov v Jakličevem domu – v organizaciji DPŽ Dobrepolje Struge in Zveze kmetic Slovenije)!

Hvala, ker nas podpirate!

KAKO JE POTEKALO SNEMANJE …

Film o poprtnikih – prvi snemalni dan
Film o poprtnikih – drugi snemalni dan
Film o poprtnikih – tretji snemalni dan
Film o poprtnikih – četrti snemalni dan
Film o poprtnikih – peti snemalni dan