PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Iz velikolaškega okraja (1)

O ječmenu na očesu.

Male Lašče.

Kadar se je komu naredil ječmen na očesu, se je zatekel k vaški teti, ki ga je znala požeti. Stopil si prednjo in se modro držal. Teta si je skrčila levo roko predse, z desno in deloma tudi z levo, je posnemala gibe pri žetvi in govorila: »Ječmen žanjem, ječmen žanjem, ječmen žanjem …« Trikrat je ponovila tudi kretnjo in vsakokrat pljunila vnic*.
(Vir: Hočevar, P., 1969 )

Krvava Peč

»Veš,« je rekla, »pa tudi jaz vem, kako se ječmen odpravi. Veš, ko se naredi pri očesu ječmen?«

»Ja, saj sem ga tudi že jaz imela.«

»Veš, tisto moraš, ko je polna luna, ven stopit, ven za hišo, pa v luno gledi in delaj takole z roko:

Ječmen žanjem, stran ga spravljam.

Ječmen žanjem, stran ga spravljam.

Ječmen žanjem, stran ga spravljam.

Luna ti me pa vidiš, da bo to držalo, te prosim.«

Čez dva dni ječmena ni bilo, brez vsakih bolečin je šel stran.

»Veš, kako sem ti hvaležna. To si moram pa zapomniti.«

(Vir: Gorjup, V., 2015)

 

Dobrepoljska dolina

Če se je bolniku nad obrvmi napravil »ječmen«, tedaj je žena iz vasi, ki je ta posel vedno vršila, ječmen požela. Vstopila se je pred dotičnika ter vrtila pred bolnikovimi očmi roke in izgovarjala: »Ječmen žanjem, ječmen žanjem«. Drugi dan je ječmen izginil.

(Vir: Mrkun, A., 1934)

 

*metanje stvari vnic – nazaj čez glavo, čez ramo

 

 

  1. Polna luna ima posebno moč  (foto: Vladimir Peček)
  2. Ječmen v naravi (foto: Vladimir Peček)

 

POJASNILO – zakaj podlistek iz velikolaškega okraja?

Kranjska je bila pred prvo svetovno vojno slovenska dežela v avstro-ogrski monarhiji, z večinskim slovenskim prebivalstvom. Njene meje so se dokončno izoblikovale v začetku 19. stoletja po odhodu Francozov in vrnitvi v okvir avstrijskega cesarstva. Obsegala je današnjo Gorenjsko, Dolenjsko, Belo krajino in Notranjsko (v njenih mejah sta bili tudi Idrija in Vipava), oziroma 11 okrajnih glavarstev. (po Eržen Podlipnik, E., 2014) V sredini 19. stoletja (1850) je okrajno glavarstvo Kočevje obsegalo 80 katastrskih občin na območju treh okrajnih sodišč: Kočevje (41 k. o.), Velike Lašče (18 k. o.) in Ribnica (21 k. o.). Območje okrajnega sodišča Velike Lašče je obsegalo kraje: Turjak, Kervava Peč, Kompolje, Velike Lipljene, Osolnik, Podgora, Račna, Zagorica, Zdenska Vas, Selo, Videm, Cesta, Sv. Gregor, Velike Lašče, Dvorska Vas, Lužarji, Volaka, Podpolane. (po Pečnik, B., 2013). V novem podlistku bodo obravnavane etnološke vsebine, ki jih ne ločujejo občinske meje. Podobnost v šegah, navadah in  kulturnem izročilu nasploh govori o prepletenosti naših krajev v preteklosti. Gradivo sistematično zbira Študijski krožek Parnas.

Pripravlja: Metka Starič

(Objavljeno: TROBLA 1/2017)

Glej tudi: Iz velikolaškega okraja (2)