Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/filatel08.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Filatelistična razstava o orhidejah – v Robu, 17.5.-26.6.2014


V centru PARNAS v Robu je od 17.5. do 26.6.2014 na ogled
filatelistična razstava
SLOVENSKE DIVJERASTOČE ORHIDEJE,
ki jo je pripravil Branko Petan iz Maribora.

Odprli smo jo v sklopu prireditev ob letošnjem Dnevu očarljivih rastlin.


Cilj filatelistične razstave je opozoriti na lepoto slovenskih divjerastočih orhidej in vzpodbuditi razmišljanje o načinih in možnostih varovanja orhidej in njihovega naravnega okolja.

Avtor si je prizadeval ustvariti kar se da privlačno razstavo, ki bi zadovoljila ne le ljubitelja filatelije, temveč tudi zahtevnejšega ljubitelja narave.

Univerzalni razprostranjenosti orhidej je pripisati, da so podobe slovenskih divjerastočih orhidej prikazane na poštnih znamkah npr. arabskih emiratov, Švedske, Nemčije ali držav z drugih kontinentov. Vsaka vrsta med orhidejami ima samostojni razstavni list. Spremno besedilo omogoča prepoznavo in razlikovanje 42 vrst in podvrst naših orhidej. Poleg številnih znamk z upodobljenimi in opisanimi orhidejami iz njegove zbirke so na razstavi na ogled tudi fotografije slovenskih orhidej avtorja Branka Dolinarja.


Razstava je bila javnosti prvič prikazana avgusta 2013, v sklopu aktivnosti in prireditev na 20. Jezernikovih dnevih (Lovrenc na Pohorju).

Postavitev razstave sta poleg Zavoda Parnas podprli Občina Velike Lašče in Pošta Slovenije.

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

sobota, 24. 5. 2014 od 9h do 12h
Fotografski sprehod med divje orhideje,
kamor vas vabita Petra Draškovič in Stane Pelc iz Kočevja.
Vabljeni predvsem vsi, ki fotografirate z zrcalnorefleksnimi aparati ter ljubitelji makro fotografije. Priporočena oprema: fotoaparat, stojalo, penasta ležalka, primerna obutev in obleka (škornji).
Prijave zbiramo na info@zavod-parnas.org oz. 041 833 456.

sobota v juniju po dogovoru, ob 9h
druga delavnica botanične risbe
z ilustratorko Marijo Prelog
Prispevek: 15 EUR (študenti in upokojenci 12 EUR).
Prijave zbiramo na info@zavod-parnas.org oz. 041 833 456.

sobota v juniju po dogovoru, ob 9h
drugi botanični sprehod z Brankom Dolinarjem
– med orhideje in mesojedke Mišje doline z okolico
Brez vstopnine, prostovoljni prispevki.

nedelja, 15. junij 2014
Kolesarski kronometer Knej-Karlovica
(med cvetočimi travniki z orhidejami)
4 km nezahtevne ravninske vožnje
Štartnina.
Organizira kolesarska sekcija TVD Partizan Velike Lašče

Nekaj utrinkov z otvoritve razstave, 17.5.


Nova filatelistična razstava o divjih orhidejah Slovenije od 17.5. do 26.6. gostuje v centru Parnas v Robu. Na šestih velikih panojih je njen avtor filatelist Branko Petan iz Maribora razstavil številne divjerastoče orhideje na znamkah in drugem filatelističnem gradivu ter zbirko 43 orhidej nadgradil še z vsebinami o naravnih parkih, varovanju narave ter številnih organizacijah ter dogodkih, ki se povezujejo z varstvom narave.


RAzstava je privabila kar nekaj domačinov, ki kukavičevke domačega okolja že dbro poznajo in tiste najbolj redke vsako leto čakajo, da poženejo iz zemlje. Med takimi je tudi Majda Tekavec, ki je na domačem travniku odkrila čmrljeliko mačje oko in je upodobljeno tudi na znamki.


O razstavi je najprej spregovorila Metka Starič iz Zavoda Parnas in predstavila avtorja razstave Branka Petana ter avtorja fotografij Branka Dolinarja iz Ljubljane. Obenem se je zahvalila Pošti Slovenije, ki je za razstavo brezplačno posodila vitrine in poskrbela tudi za njihovo dostavo, ter Občini Velike Lašče, ki je v okviru razpisa Kultura 2014 podprla gostujočo razstavo.


Branko Petan je obiskovalcem podrobneje predstavil posamezne dele razstave in opozoril na številne znamenitosti, povezane s filatelističnim materialom, ki ga skrbno zbira že vrsto let. Postregel je tudi s številnimi statističnimi podatki o orhidejah in pokazalo se je, da smo v Mišji dolini naredili velik korak pri popisih, promociji in prepoznavnosti številnih orhidej, ki jih najdemo na mokrotnih in suhih travnikih.


O orhidejah nam je podrobneje spregovoril avtor fotografij Branko Dolinar iz Ljubljane. Zagotovo je eden največjih poznavalcev orhidej v Sloveniji. Predstavil je tudi zanimive sprehode, ki jih pripravlja kot Parnasov prostovoljec


Med obema avtorjema se je razvila zanimiva debata o novostih s področja prepoznavanja in poimenovanja orhidej.


Predsednik Sveta zavoda Parnas Jože Starič se je avtorjema zahvalil za sodelovanje in razstava je bila uradno odprta.


Gostje so se še dolgo zadržali v prijetnem klepetu ob kozarcu dobrega štajerskega vina in pecivu, razstavo pa si lahko ogledate še vse do 26. junija.