Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/bot14_15.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Botanični sprehod v Mišjo dolino z Brankom Dolinarjem

Bliža se DAN OČARLJIVIH RASTLIN (Fascination of Plants Day – 3. mednarodni dan bomo sicer praznovali šele v letu 2015), ob katerem v Parnasu organiziramo več aktivnosti.

Vabimo vas na BOTANIČNI SPREHOD po Mišji dolini z Brankom Dolinarjem, ki bo v soboto, 10. maja, ob 9h izpred centra Parnas v Robu.
Priporočljiva oprema so ŠKORNJI, saj bomo hodili po precej mokrih terenih. Ogledali si bomo, kaj trenutno cveti v Mišji dolini z okolico.
Dovolj priložnosti bo tudi za fotografiranje cvetlic.
Prijave: 041 833 456 ali info@zavod-parnas.org

Glej tudi: Dan očarljivih rastlin v Parnasu lanskem letu (2013)

Sledi kratka fotoreportaža z botaničnega sprehoda:


Zbiranje in prva navodila dvaindvajsetim udeležencem pred centrom PARNAS v Robu.


Ker je bilo precej obiskovalcev iz Idrije, kjer so nahajališča jegliča zelo bogata, je bil naš prvi cilj stena s kranjskimi jegliči v Kobiljem curku. Ker je ta že odcvetel, objavljam sliko letošnjega jegliča, posnetega 24.4. (foto: Majda Jakše Ujčič)


Še spominski posnetek pred znamenito steno jegličev, ki se je na fotografiji pojavila že pred dobrimi 100 leti (foto: Anka Vončina)
Članek o tej fotografiji je objavljen tudi v reviji Trdoživ na strani 6.


V svojih vrstah smo imeli tokrat tudi priznanega geologa, to je bil dr. Jože Čar, …


… ki je poskrbel za dodatno razlago o zanimivih geoloških posebnostih.


Slap Kobilji curek


Simpatični Idrijčani so poskrbeli tudi za okrepčilo pred začetkom drugega dela pohoda – po logovih Mišje doline (natančneje Velikega loga pod Podlogom).


Rožmarinolista vrba Salix rosmarinifolia L. je edina ogrožena predstavnica iz številnega rodu vrbe in je označena kot ranljiva vrsta V Rdečem seznamu ogroženih rastlinskih vrst.


V tem času so logovi prekriti z majsko prstasto kukavico Dactyorhiza majalis.


Branko Dolinar je neutrudno opozarjal na zanimive cvetlice. Še vedno prisega na brošuro Skrivnostni svet Mišje doline (Zavod Parnas, 2009), ki je žal že pošla, zato razmišljamo o ponatisu.


Očarljiva čeladasta kukavica Orchis militaris.


Zaplata velikih poletnih zvončkov Leucojum aestivum in vodne perunike Iris pseudacorus.


Veliki poletni zvonček Leucojum aestivum


V vodnem oknu sredi travnika gospodarijo žabe. Ni mi jasno, zakaj se nekomu zdi potrebno njegove bregove zasipati s stekleno volno …


Od cvetočega mokrotnega travnika se kar nismo mogli ločiti.


Samo za vzorec – pikastocvetna kukavica Orchis ustulata.


Čeprav bodo že kmalu odcvetele, smo našli tudi nekaj prav lepih primerkov navadne kukavice Orchis morio.


Še postanek ob ponikalnici Rašici, ki je pomagala soustvarjati ta neverjetno lep življenjski prostor številnih divjih orhidej. Če boste Mišjo dolino obiskali čez kak mesec, pa vas bodo pričakale že nove vrste kukavičevk, še posebej težko čakamo transilvansko prstasto kukavico.

Hvala našemu prostovoljcu Branku Dolinarju, ki je ponovno poskrbel za nepozabna doživetja, ter vsem udeležencem botaničnega sprehoda – lepo je bilo.