PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Dan reformacije med Slovenci v Zagrebu

Dan reformacije smo tudi letos obeležili pri Slovencih v Zagrebu (24. 10. 2018) v soorganizaciji Slovenskega doma Zagreb in Sveta slovenske nacionalne manjšine mesta Zagreb. Tokrat je bil  obarvan kulinarično.
Lili Mahne s Kmetije Mohor v Javorjah nad Turjakom je za začetek pripravila kulinarično delavnico, na kateri so udeleženci za degustacijo pripravili mini potičke in kruhove ptičke z nadevom iz lokalne samooskrbe. Vse v duhu projekta Uživam tradicijo – Interreg V-A Slovenija-Hrvaška. Po osrednji prireditvi so vsi udeleženci dobrote tudi pokusili.
Osrednji program se je pričel z nagovorom Agate Klinar Medaković, tajnice Sveta slovenske nacionalne manjšine Mesta Zagreb. Program je povezoval Jože Starič iz Zavoda Parnas, ki je predstavil tudi serijo kratkih filmov, ki so jih v projektu Življenje ustvarja zgodbe pripravili Tadej Bavdek in prostovoljci Mladi Parnas.
V kulturnem programu so nastopile mlade glasbenice Klavirskega tria PIK iz Glasbene šole Ribnica: Eva Pečnik – violončelo, Špela Kokošinek – violina in Eva Ivanc – klavir, pod vodstvom mentorice Izabele Vlašić.
Marjeta Trkman Kravar iz Slovenskega doma Zagreb  je pripravila priložnostno razstavo slovenskih kuharskih knjig. Na ogled je bila gostujoča razstava Trubar in Turjaški avtorice zgodovinarke Barbare Žnidaršič. (Javni zavod Trubarjevi kraji v sodelovanju z Zavodom Parnas, 2008), ki bo v Slovenskem domu v Zagrebu na ogled do konca novembra.
Našim gostiteljem smo za knjižnico Slovenskega doma podarili knjigo Andreje Škrabec Fižol, Marjeti Trkman Kravar pa novo slovensko kuharico za njeno zbirko “V kuhinji Šedržank skozi letne čase”, predsednik Darko Šonc pa nam je podaril njihovo lani izdano monografijo umetnika Josipa Križaja. Prireditvi sta sledila že tradicionalen Trubarjev (veprov) golaž s prilogo in druženje.
Vsakič posebej smo veseli povabila med naše prijatelje v Zagrebu. Ker pa se je v letošnjem letu na žalost poslovila ga. Ivanka, tudi ena od nosilk dediščine priprave poprtnika, smo kulinarično delavnico posvetili prav njej.
Povezava na novico na spletni strani Slovenskega doma v Zagrebu …