PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Za pusta je v Dobrepolju ŠTULA

V študijskem krožku Moja rodbina raziskujemo tradicionalne jedi. V svoje vrste smo povabili prostovoljki Nado in Beti Lunder iz Predstrug, ki sta predstavili umetnost priprave dobrepoljske štule. Skupaj bomo tudi ugotovili, v čem se razlikujejo velikolaški in dobrepoljski ajdovi želodčki / štukeljci.

Nekoč so na Dolenjskem poznali le kašnato potico, sedaj jo nadomešča ocvirkovka ali špehovka, ki je še danes obvezna jed za pusta. V Dobrepolju pa se še vedno ohranja tradicija in gospodinje že za debel četrtek pripravijo štulo.

Štula
(recept: Nada Lunder, Predstruge)

1 suha krača
1/4 kg prosene kaše
1/4 kg riža
1 žlica maščobe
4 stroki česna
sol, poper
majaron
vlečeno testo
jajce

Kračo skuhamo in ko se ohladi jo narežemo na koščke. Proseno kašo in riž dobro operemo in stresemo na razgreto maščobo. Zalijemo s 6 dcl vode in napol skuhamo. Nato dodamo narezano kračo, sesekljan česen, poper, majaron, sol in dobro zmešamo. Po namaščenem pekaču razgrnemo vlečeno testo, ki naj gleda čez rob pekača in nadevamo prej pripravljen nadev. Robove testa razgrnemo po nadevu in po vrhu namažemo s stepenim jajcem. Pečemo 25 minut na 180 stopinj.

Velikonočni ajdovi štruklji
(recept Nada Lunder, Predstruge)

1 kg ajdove moke,
500 g suhih fig
ali 1 kg krače za mesojedce,
sol,
2 zvrhani žlici masti
ali 3 žlice olja

Moko stremo v skledo in poparimo z vrelo slano vodo. Med mešanjem počasi dodajamo tekočino, da dobimo kompaktno maso, ki naj ne bo pretrda. Dodamo maščobo in na majhne koščke narezane suhe fige. Namesto fig lahko v maso dodamo kuhano in na majhne koščke narezano kračo. Ko se masa ohladi oblikujemo svaljke debeline 3-4 cm in dolžine 12 cm. Po potrebi dodamo malo bele moke, če je masa premehka. Štruklje kuhamo 10-15 minut (da splavajo na vrh) v slanem kropu. Narežemo jih k velikonočni šunki.

Kuharska delavnica je bila v četrtek, 28. 3. 2013 od 9h do 12h v PARNAS Interpretacijskem centru Rob. Za člane študijskega krožka brez doplačila, za ostale prispevek za material 3 EUR.