PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Slovenski kulturni praznik

Vabimo vas, da ob 15. uri v KNJIGOVEŠKI DELAVNICI na Trubarjevi domačiji izdelate miniaturno knjigo. Vstop na knjigoveško delavnico je prost, dogodek (predvidoma) sofinancira Občina Velike Lašče. Na Trubarjevi domačiji bo 8. februarja ves dan živahno.
Celoten program Trubarjeve domačije

Miniaturna knjiga po ameriških merilih, ki veljajo tudi v Angliji, ne sme biti večja od 3 col – po naše – ne večja od 7,62 cm. Drugi standard zagovarjajo Nemci in vse bivše socialistične države, kjer ne upoštevajo platnic, ampak velikost knjižnega bloka, ki ne sme biti večji od 10×10 cm, s platnico vred pa je lahko knjiga še 3-4 mm večja.

No, naše miniaturke ustrezajo obema standardoma, saj zunanjost naše miniaturke meri 7 x 5,2 mm. Lahko jo boste sešili ali pa lepili (mlajši otroci), pri delu uporabili kvalitetne materiale in preizkusili knjigoveška orodja.

V Parnasu smo izdali kar nekaj tiskanih miniaturk: Primož Trubar, Velike Lašče na starih razglednicah, Josip Stritar, Krvava Peč. Najmanjša Parnasova miniaturka meri 3,8 x 2,8 cm, vsebuje pa najbolj zanimive odlomke iz Stritarjevih del – po izboru Marije Lušin. Nekaj Stritarjevih miniaturk je na voljo, platnice po novem krasi klekljana čipka. (cena Stritarjeve miniaturke: 10 EUR).

Za lažjo organizacijo predlagamo rezervacijo delovnih mest. (041 833 456 ali info(@)zavod-parnas.org).