PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Sedem črnih jelš

sobota, 18. maja 2024 ob 11h
(Int. center Mišja dolina – TIC Kozolec)
SEDEM ČRNIH JELŠ
delavnica za družine

Črne jelše s Trubarjeve domačije vabijo k raziskovanju: kdaj jelše jočejo in od kod njihovo skrivnostno ime? O čem šepetajo njihovi listi, lubje, korenine? Ima črnilo iz njihovih plodov res posebno moč? Povabljeni, da skupaj odkrijemo skrivnost sedmih jelš z domačije. Izvaja Metka Starič.

Prost vstop,
delavnico vam podarja Zavod PARNAS

Z delavnico se pridružujemo mednarodnem dnevu muzejev na Trubarjevi domačiji, kjer bodo različne aktivnosti potekale od 9h do 17h.

MUZEJI ZA IZOBRAŽEVANJE IN RAZISKOVANJE
(Javni zavod Trubarjevi kraji in Velikolaška)

Muzeji imajo ključno vlogo pri zagotavljanju celostnega izobraževanja. So dinamična izobraževalna središča, ki spodbujajo radovednost, ustvarjalnost in kritično mišljenje.

Sobota, 18. maj 2024, od 9. do 17. ure

ob 10. uri: Žagarji v Raški dolini,
predstavitev in voden ogled žagarske zbirke na Temkovi žagi.
V preteklosti je v dolini rečice Rašica delovalo več kot 26 žag, Temkova žaga na Trubarjevi domačiji pa je edina ohranjena v prvotni obliki. V njej je urejena žagarska zbirka, ki je bila v letošnjem letu nadgrajena z dodatnimi vsebinami o zgodovini žagarstva na tem območju.

ob 11. uri: Intepretacijski center Mišja dolina – TIC Kozolec Sedem črnih jelš, ustvarjalna delavnica za družine
Črne jelše s Trubarjeve domačije vabijo k raziskovanju: kdaj jelše jočejo in od kod njihovo skrivnostno ime? O čem šepetajo njihovi listi, lubje, korenine? Ima črnilo iz njihovih plodov res posebno moč? Povabljeni, da skupaj odkrijemo skrivnost sedmih jelš z domačije. (izvaja Zavod Parnas)

Od 9h do 17h – galerija Skedenj: Ptice Kolumbije – razstava Lidije Plestenjak

V galeriji Skedenj bo na ogled razstava ilustracij Ptice Kolumbije avtorice Lidije Plestenjak.Obisk si boste lahko popestrili tudi s sprehodom po domačiji z aplikacijo Velikolaška.

Vstop prost!