Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/turjaski3.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Trubar in Turjaški na gradu Turjak

Razstava TRUBAR IN TURJAŠKI zgodovinarke Barbare Žnidaršič

Od 16. marca je na gradu Turjak na ogled nova razstava TRUBAR IN TURJAŠKI, ki jo je pripravila zgodovinarka Barbara Žnidaršič (na sliki med vodenjem po razstavi).

Gre za novo pridobitev, ki je nastala kot rezultat programa Sprehod po Trubarjevi rojstni fari po 500 letih ter dobrega sodelovanja med zavodom Parnas in novo ustanovljenim Javnim zavodom Trubarjevi kraji. Razstava TRUBAR IN TURJAŠKI je nastala iz potrebe po nazornejši predstavitvi odnosa med Trubarjem in Turjaškimi v Trubarjevem letu 2008- istoimenski program izvajamo v okviru Sprehoda po Trubarjevi rojstni fari po 500 letih za različne starostne skupine.

V zavodu Parnas podpiramo mlade strokovnjake lokalnega okolja in jih želimo čim aktivneje vključiti v dejavnosti ohranjanja kulturne dediščine, letos smo k sodelovanju povabili pred kratkim diplomirano profesorico zgodovine Barbaro Žnidaršič. Poleg omenjene razstave je tudi avtorica vsebin istoimenskega izobraževalnega programa, ki ga v zavodu Parnas izvajamo kot dodatni program na gradu Turjak v sklopu Sprehoda po Trubarjevi rojstni fari po 500 letih.

Gre za prvo razstavo omenjene avtorice, obenem pa je že stara sodelavka zavoda Parnas, saj uspešno vodi naše KNJIGOVEŠKE DELAVNICE na Trubarjevi domačiji in izvaja tudi naš dodaten program ANE BUKVICE v sklopu razstave Primož Trubar (1508-1586) – v Narodnem muzeju v Ljubljani na Metelkovi – vsako soboto ob 10.30 – začetek 5. aprila 2008.


Razstavo sestavlja 5 lepo oblikovanih panojev (oblikovala jih je Špela Andolšek – ma3ca), kjer so vsebine zbrane pod naslovi:
1. Spletanje vezi
2. Boj proti Turkom
3. Skrb za protestantsko vero
4. Podpora slovenskemu jeziku
5. Meceni umetnosti
Ob razstavi je izšla tudi zloženka.

Razstavo TRUBAR IN TURJAŠKI je omogočil in finančno pokril Javni zavod Trubarjevi kraji ob sodelovanju zavoda Parnas in dr. Miha Preinfalka, in je od 16.3. v prostoru nekdanje orožarne javno dostopna vsem obiskovalcem gradu Turjak. Prav s to razstavo smo tudi konkretneje opozorili na skrivni rov Jurija Dalmatina, ki je po zadnji obnovi gradu lepo restavriran in preko steklenih tal ga je možno opazovati prav iz tega prostora.


ODPRTJE RAZSTAVE, 16.3. ob 17. uri na gradu Turjak,
(v organizaciji Javnega zavoda Trubarjevi kraji)


Avtorica Barbara Žnidaršič je ob otvoritvi predstavila namen razstave. Povedala je, da so Turjaški Trubarja podpirali vse življenje, za kar se jim Trubar v več predgovorih v svojih knjigah javno zahvaljuje. O delovanju javnega zavoda je spregovoril njegov direktor Matjaž Gruden, Barbara Pečnik je predstavila organizacijsko stran razstave, razstavo pa je odprl velikolaški župan Anton Zakrajšek.


V kulturnem programu je nastopila glasbena skupina Galemberg Vaganti iz Zagorja, ki je obiskovalcem še ves večer lepšala z glasbo 16. stoletja. Za Trubarjevo malico je poskrbelo Društvo za ohranjanje dediščine z Gradeža, ki je poleg zavoda Parnas soorganizator Sprehoda po Trubarjevi rojstni fari po 500 letih.