PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Delavnica ob 100. obletnici slikanice Martin Krpan

Tretješolci OŠ Primoža Trubarja z učiteljico Branko Levstik so v četrtek, 20. 4. 2017 na Parnasovi delavnici za Noč knjige izdelovali knjige, ki bodo v nadaljevanju postale nove  slikanice.

Najprej so si otroci ogledali original prve slovenske slikanice Martin Krpan z ilustracijami Henrika (Hinka) Smrekarja iz leta 1917. Knjigo, ki je letos stara točno 100 let, je v muzejsko zbirko na Trubarjevi domačiji posodil župan Anton Zakrajšek – originalna knjiga je že bila restavrirana, opazili smo, da ima tudi nov platnen hrbet.

Nato so si ogledali in primerjali še ostale izvode Martina Krpana, kjer so za ilustracije poleg Henrika Smrekarja poskrbeli še drugi ilustratorji: Tone Kralj, ki se je rodil v Zagorici v sosednjem Dobrepolju, Miki Muster, ki je ustvaril strip, Suzana Bricelj in Bart Iucundus. Najbolj so jim bile všeč njihove upodobitve Brdavsa. Nekaj posebnega je tudi prevod Martina Krpana v prav posebno nemščino (bernsko narečje), ki je nastal, saj je velikolaška občina pobratena s švicarsko občino Luetzelflueh – tudi ta ima Smrekarjeve ilustracije.

Sledila je knjigoveška delavnica, kjer so otroci pod vodstvom Metke Starič  izdelali vsak svojo trdo vezano knjižico v ležečem formatu. V šoli  jih bodo dopolnili s svojimi ilustracijami in zgodbami. Ker je delavnica potekala tudi pred svetovnim dnevom Zemlje, bo slikanica govorila o živalih, ki so si jih že nalepili na platnice (netopirji, žabe, kačji pastirji in kuščarji bodo prevzeli glavne vloge v zgodbah). Otroci bodo prevzeli tako vlogo ilustratorjev kot pisateljev, eden pa se je odločil, da bo slikanico opremil s  pesmijo.

Dogodek ob Noči knjige sta v spominski sobi Levstika in Stritarja v Levstikovem domu pripravila Zavod Parnas in OŠ Primoža Trubarja ob podpori Občine Velike Lašče. Slikanice si boste že v naslednjem tednu lahko ogledali na razstavi v Knjižnici Frana Levstika v Velikih Laščah.