PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Župnek z Blok

Nesnovna dediščina: Priprava poprtnikov
Nosilec izročila: Skupina gospodinj z Blok
Skupino v Registru nesnovne kulturne dediščine zastopa Ana Pakiž.
Koordinacija aktivnosti: Marija Jakopin, Matej Pakiž.
Kontakt: Matej Pakiž (matejpak@yahoo.com, 031 326 158)

Skupino podpirata Turistično društvo Bloke (predsednik Matej Pakiž) in Občina Bloke.

ZGODBA: Na Blokah pravijo, da imajo devet mesecev mraz in tri mesece zimo. Zato je tudi peka župneka povezana z zakurjeno kmečko pečjo, ki jo morajo napolniti bukova drva, da se tudi župnek in pitke v njej lepo spečejo. Marija Jakopin z grebljo razgrebe žerjavico in ko ogenj še malo pojenja, z loparjem porine krušne mojstrovine v peč. Bloški župnek Marija okrasi s kito, napisom IHS, štirimi pitkami, ki ji predstavljajo štiri letne čase, ki “nam vsak po svoje ponudi svoje darove.” Pitke izdela na prav poseben način iz dvojnega svaljka, jim oblikuje kljunček, nareže še grebenček in rep ter iz popra oblikuje oči. Otroci, ki jim Marija pokaže, kako se dela poprtnik na Blokah, pa so najbolj veseli pitk in čaja na peči. Čeprav so nekateri med njimi že najstniki, ki ves čas s telefonom v roki spremljajo svet okrog sebe. Na svojem potepu po Blokah nam spotoma predstavijo še dve zanimivosti: Bloško jezero in “muzej” bloškega smučarja.

Videorazglednica Božič z okusom BLOKE smo posneli v sodelovanju z nosilkami izročila priprave poprtnikov z Blok in Turističnim društvom Bloke.

Nastopajo: Marija Jakopin in otroci ( Žana Troha, Bor Černe, Jošt Troha, Matevž Mihelčič, Jure Mihelčič)

Scenarij: Marija Jakopin, Matej Pakiž, Metka Starič in Rok Borštnik

Režija, snemanje in montaža: Rok Borštnik, Experience d.o.o.

Produkcija: Zavod Parnas, Velike Lašče Nastalo v projektu Božič z okusom, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo. November, 2021.