Zavod PARNAS Gornje Retje 3 1315 Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Odkrita nova nahajališča redkih orhidej!

Naš prostovoljec Branko Dolinar nas je danes zjutraj razveselil z naslednjo novico:

Vsem lep pozdrav!

Včeraj sem v vasi Osredek naletel na lepo populacijo (cca 10 rastlin) čebeljelikega mačjega ušesa (Dolinar B., Kukavičevke, str.127). Najdba je dokaj presenetljiva, saj je ta vrsta v notranjosti Slovenije zelo redka in to je eno od dveh nahajališč na Dolenjskem. V kolikor se peljete po cesti iz Roba proti Osredku, je od krajevne table najprej oster ovinek, nato pa je na levi strani ceste travnik z mačjimi ušesi. Vidijo se že iz avtomobila, saj so nekatere rastline na robu ceste. Na desni strani ceste se postavlja (začenja cveteti) tudi piramidasti pilovec (ista knjiga str. 25), ki ga sicer (redko) poznamo že iz Mišje doline.

Vredno ogleda, LP Branko

Branko, hvala za tole informacijo!

Ob obisku Kobiljega curka s skupino udeležencev vadbe Joga v vsakdanjem življenju (4.6.) smo si ob povratku želeli ogledati še eno redko orhidejo – čmrljeliko mačje uho na travniku pri Tekavčevih. Do njega nas je pospremila Martina, med hojo po Rutarski poti in čez travnik na Kosmatki pa smo odkrili še nekaj novih, nadvse očarljivih primerkov čebeljelikega mačjega ušesa – do sedaj jih na Rutarski poti in na travniku Kosmatke še nismo popisali. Prav tako nas je presenetila cvetoča rumena maslenica v gozdnem rezervatu Kobiljega curka in novo nahajališče travnolistne perunike ob potoku Kobilji curek.

Tudi popoldanski sprehod po travnikih Mišje doline je pokazal, da je letošnje leto redkim rastlinam še posebej naklonjeno (foto: Metka Starič).