PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Ob dnevu reformacije k Slovencem v Zagreb

Ob praznovanjih dneva reformacije je Svet slovenskih narodnih manjšin že četrtič povabil k sodelovanju tudi zavod Parnas. V sredo, 28.10.2015, smo med Slovence v Zagreb prinesli izročilo žive kulturne dediščine iz Trubarjevih krajev – priprave poprtnikov in Trubarjeva sporočila za današnji čas.

Ob 17h smo pričeli z delavnico priprave poprtnikov.
Majda Tekavec je prikazala, kako se zamesi testo, oblikuje okraske in na kaj vse je potrebno paziti, da je božični kruh ravno prav rahel in da se testo oblikuje. Udeleženci so okrasili nekaj manjših poprtnikov, ki so bili namenjeni degustaciji.Med delavnico sta se nam pridružili tudi predstavnici slovenskega veleposlaništva na Hrvaškem, Ivanka Filipan in Kristina Kliner.

Čedalje več obiskovalcev je želelo preizkusziti, kako nastajajo okraski za na božični kruh.

Med okrasjem je bil tudi napis Slovenski dom

Prav za to priložnost so kupili pečico, da smo pripravljene poprtnike lahko tudi spekli.

Ob 19h je sledil osrednji dogodek ob dnevu reformacije.
Zbrane je najrej nagovoril Darko Šonc, predsednik Sveta slovenske nacionalne manjšine mesta Zagreb. Poudaril je dolgoletno sodelovanje z Zavodom Parnas ob dnevih reformacije.

V krajšem predavanju je zbranim o Primožu Trubarju spregovoril mag. Klemen Fele, ki z Zavodom Parnas sodeluje tudi kot lokalni vodnik na gradu Turjak in na Trubarjevi domačiji.

Metka Starič je spregovorila o akcijah oživljanja nesnovne dediščine priprave poprtnikov o vpisu nosilcev v Register žive kulturne dediščine in o pobudi za razglasitev žive mojstrovine na državnem nivoju.

Sledil je ogled filma Poprtniki v velikolaških krajih in Dobrepolju, ki je nastal v Zavodu Parnas v sodelovanju z gospodinjami, ki to dediščino ohranjajo živo.

MAjda Tekavec je prinesla spečene poprtnike na ogled,

… in skupaj s predsednikom Darkom Šoncem sta jih razrezala za degustacijo.

Še spominski posnetek z gostovanja 2015 pri Slovencih v Zagrebu (od desne proti levi):
Agata Klinar Medaković, tajnica Sveta slovenske nacionalne manjšine mesta Zagreb, Darko Šonc, Predsednik Sveta, Majda Tekavec, predstavnica nosilcev priprave poprtnika v velikolaških krajih in Dobrepolju, mag. Klemen Fele, lokalni vodnik in prostovoljec v Zavodu Parnas in Metka Starič, direktorica Zavoda Parnas.

Fotografije: Metka Starič in Agata Klinar Medaković

Dosedanja gostovanja ob dnevu reformacije pri Slovencih v Zagrebu,
2008 s knjigoveško delavnico,
2010 s kiparsko razstavo Aleksandra Arharja ter predavanjem Andreja Perhaja
2012 z razstavo Tu malajne ni vse proč palu (preberi več):
S Trubarjevimi krovaškimi malarji na gostovanju pri Slovencih v Zagrebu 25.10.2012