PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Noč knjige in Svetovni dan knjige v PARNASU

Zavod Parnas se akciji priključuje z več dogodki:

Mestna galerija Šoštanj (Bukvice – 22.4. od 11h do 13h)

Mestna knjižnica Izola (Marmorirane bukvice – 23.4. ob 10h)

Knjižnica Frana Levstika (od 20.4. do 4.5. – razstava miniaturk, delavnica, fotografska razstava in pogovor s prostovoljci)

V počastitev svetovnega dneva knjige in Noči knjige (20.-23. april 2016) bomo v velikolaški zibelki kulture v Levstikovem domu v Velikih Laščah pripravili več dogodkov  v organizaciji Knjižnice Frana Levstika in Zavoda Parnas ob podpori Občine Velike Lašče. Izpeljali bomo dve delavnici izdelave miniaturk za velikolaške četrtošolce, razstavo miniaturnih knjig, Jože Starič pripravlja zanimiv pogovor s prostovoljci skupine Mladi Parnas ob otvoritvi fotografske razstave Boštjana Podlogarja. Akcija Noč knjige in Svetovni dan knjige poteka pod pokroviteljstvom Unesca in Javne agencije za knjigo.

RAZSTAVA MINIATURNIH KNJIG

– Knjižnica Frana Levstika Velike Lašče od 20. aprila do 4. maja 2016

V knjižnici Frana Levstika bo za 14 dni bo na ogled izbor miniaturnih knjig iz bogate zbirke zbiratelja Martina Žnidaršiča, ki je del svoje zbirke pred leti podaril Slovanski knjižnici. Gostovanje razstave je pripravila vodja knjižnice, Maja Smole.

Na ogled bo tudi vitrina z miniaturkami  in lutkami zavoda Parnas:
Primož Trubar  1508-1586 (Zavod Parnas, 2002  – izbor Trubarjev tekstov je pripravil Andrej Perhaj, izdelava Metka Starič)
Barbara Pečnik: Velike Lašče na starih razglednicah (Zavod Parnas, 2004 – katalog k razstavi, izdelava Metka Starič)
Josip Stritar (Zavod Parnas, 2007 – izbor Stritarjevih tekstov je pripravila Marija Lušin, izdelava Metka Starič)
Krvavska legenda (Zavod Parnas, 2015 – zapis povedke, kot jo je povedala Vera Gorjup, ob postavitvi novega ostrešja na zvoniku pri sv. Lenartu).

Razstavo miniaturnih knjig simpatično dopolnjujejo figure, ki predstavljajo poklice, vezane na nastajanje knjig: pergamentar, pisar, papirničar, stavec, tiskar in knjigovezinja. Lutke iz ličja so delo Marije Zlobko, skupaj z lesenim miniaturnim pohištvom, ki ga je izdelal Jože Starič. Lutke predstavljajo poklice, ki spremljajo nastanek knjige in so bile spremljevalni del razstave Vsem Slovencem, s katero je zavod Parnas po Sloveniji in tujini gostoval v obdobju 2007-2009.

DELAVNICA Izdelajmo miniaturno knjigo

20. aprila ob 10h – Knjižnica Frana Levstika in spominska soba. Šolarji bodo v rokodelski delavnici izdelovali miniaturne knjige in si ogledali razstavo miniaturnih knjig (za 4. razred OŠ Primoža Trubarja po dogovoru).

NOČ KNJIGE V VELIKIH LAŠČAH
Mladi prostovoljci – na fotografski razstavi in v resnici

NOČ KNJIGE – petek, 22. aprila ob 19h – galerija pred knjižnico in spominska soba. Zanimiva fotografska razstava, večinoma delo enega od prostovoljcev Mladi Parnas  Boštjana Podlogarja,  bo prikazala prostovoljce skupine Mladi Parnas malo drugače. Kako – boste lahko spoznali skozi razgovor, ki ga je ob otvoritvi njihove razstave na NOČ KNJIGE pripravil Jože Starič. Na ogled bo tudi razstava Miniaturne knjige.
Lepo vabljeni!