PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Najdihojca 2009

NAJDIHOJCA – 10. festival otroškega gledališča v Velikih Laščah

Najdihojca, palček naš,
ne razgrajaj, samopaš,
vedno te je vrisk in smeh
zdaj po odrih, zdaj pri tleh.
Fran Levstik

Festival otroškega gledališča Najdihojca praznuje 10. rojstni dan. Od prvih enodnevnih srečanj je preko dvodnevnega festivala otroškega gledališča letos prireditev prerasla v trodnevni dogodek, v katerem smo prvič povezali regijsko srečanje gledaliških in lutkovnih skupin, ki poteka pod okriljem JSKD Ljubljana-okolica, tretji dan namenili predvsem domačim ustvarjalcem.

Najdihojco odlikujejo entuziazem in odlično vzdušje, dobri pogoji za izvedbo gledališke dejavnosti v Laščah in zvesta publika (otroci in pedagoški delavci vrtca in šole). Letošnja rekordna “bera” kar štirih predstav vrtca Sončni žarek in ene lutkovne predstave iz velikolaške šole kažejo, da Lašče, gledališke tradicije ne gojijo le na papirju, ampak jo v resnici živijo. Če dodamo še številne uspešne predstave otroške in mladinske Gledeje ter odrasle gledališke skupine KUD Primož Trubar, si upam trditi, da Lašče, kjer so z Levstikovim Juntezom (1855) nastali zametki prvega slovenskega ljudskega gledališča, na področju amaterskega gledališča zagotovo sodijo med najaktivnejša središča v slovenskem merilu.

Letos se bo Najdihojca odvijala od 25. do 27. marca. Prvi dan Najdihojce je namenjen regijskemu srečanju gledaliških, drugi pa lutkovnih skupin. Drugačna organizacija potegne za seboj tudi novo zasnovo tretjega dne, ki smo ga po razmisleku namenili domačim skupinam, kot vrhunec praznovanja 10. obletnice Najdihojce pa izbrali daljšo zgodbo o morski deklici Arieli, ki bo s svojo barvitostjo in živahnostjo gotovo očarala gledalce vseh starosti.

10. festival Najdihojca poteka v skupni organizaciji JSKD Ljubljana – okolica, KUD-a Primož Trubar in Zavoda Parnas. Kot vsa leta doslej Najdihojco tudi letos podpira in sofinancira Občina Velike Lašče, vsi nastopajoči se bodo ponovno sladkali s Kukljevimi krofki, ki so že prepoznavni znak Najdihojce. Vsako leto nam uspe zainteresirati tudi vse več mladih prostovoljcev, ki poskrbijo za sproščeno povezovanje med predstavami, poskrbijo, da vse ostalo teče kot namazano ((letošnji koordinator prostovoljcev je Jure, ponovno se nam je odzvala inovativna in zabavna povezovalka Mojca, pomagajo Nina, Alenka in drugi). Predstave si bo ponovno ogledoval in se z mentorji pogovarjal gledališki poznavalec Dejan Spasič. Nepogrešljiva je seveda naša tehnična ekipa (Matej in Anže), saj predstavo videti prvič in jo tehnično spremljati, ni vedno najenostavnejša naloga. Da bodo predstave posnete, bo skrbel Niko, vse skupaj pa koordinirata Barbara in Metka.

Predstave za prva dva dni v okviru regijskega srečanja bodo objavljene na plakatih in Parnasovi spletni strani (rok za prijave se do zaključka redakcije Troble še ni zaključil), objavljamo pa razpored za tretji dan in vas prav lepo vabimo na ogled. Vstopnine ni.

Razpored predstav NAJDIHOJCE za petek, 27. marca 2009 od 8.30 – 12.30
1. del 8.30 – 10.30, predstave so primerne za vrtec in prvo triado

8.40 Janez Bitenc
ZMAJ
Skupina RAČKE, Vrtec Sončni žarek. Mentorici: Damijana Tomažin, Breda Mihelič.
Zemlja, zakaj si tako umazana?

9.00 Dane Zajc
ARO
Ustvarjalni krožek, OŠ dr. Ivan Prijatelj Sodražica, Podružnična šola Sveti Gregor. Mentorica: Ana Porenta.
Aro je pes, ki vse zna. Spremljajmo, kaj počne v različnih letnih časih.

9.10 Anja Štefan
ROBČEK
(priredba Irena Hren)
Skupina MIŠKE, Vrtec Sončni žarek. Mentorici: Irena Hren, Vesna Indihar.
Miška je našla robček, pa so ji ga ukradli. Kaj mislite, ali ga je dobila nazaj?

9.30
PETER KLEPEC
(priredba M. Koprivec)
lutkovni krožek 5. in 6. razreda, OŠ Primož Trubar Velike Lašče. Mentorica: Marjetka Koprivec.
Peter Klepec je svojo moč uporabil za pomoč drugim.

9.55 Anja A. Adamič, Damjana Zgonec, Nina Zgonec
NIHČE NI POPOLN
Plesno-gledališki krožek, OŠ dr. Ivan Prijatelj Sodražica, Podružnična šola Sveti Gregor . Mentorica Ana Porenta. Skozi pesem, ples in glasbo odkrivamo življenje treh sester.

10.15 Ruska pravljica
MEDVED IŠČE PESTUNJO
Skupina MEDVEDI, Vrtec Sončni žarek. Mentorici: Anja Mikuž Otoničar, Zala Hočevar.
Medved živi sam s svojimi mladički in išče pestunjo za svoje otroke, ko njega ne bo doma.

10.30-10.55 Odmor

2. del: 11.00 do 12.30, predstave so primerne za vrtec in šolarje vseh starosti
11.00 Po pravljici H. C. Andersena
ARIELA, MALA MORSKA DEKLICA
Otroška dramska skupina LIMBAR, Kulturno izobraževalno društvo LIMBAR, Moravče. Mentorice: Marjeta Capuder, Fani Capuder, Tatiana Javoršek. Trajanje predstave: 80 minut
Ariela je naveličana morskega življenja, zato poprosi morsko čarovnico Uršo, da ji omogoči življenje na kopnem. Toda Urša še vedno goji zamero do njenega očeta, zato se bo maščevala nedolžni Arieli.