PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Zagoriške in ponikovske mačkare

Fotografska razstava Zagoriške in ponikovske mačkare
avtorjev Primoža Hienka in Marka Trebušaka
(Zavod PARNAS In zavod ŠKATLA, 2016)

V ciklu fotografskih razstav Nesnovna dediščina od Turjaka do Kolpe je to prva od razstav s spremljevalnim programom, s katerimi želi Mladi PARNAS prebivalcem območja od Turjaka do Kolpe približati nesnovno dediščino območja, ki je vpisana v Register nesnovne dediščine pri Ministrstvu za kulturo.

Zagoriške mačkare

so pustna šega z elementi ljudskega gledališča. V Zagorici pri Dobrepolju pustna skupina z značilnimi liki in naličji na pustno nedeljo dopoldne pobira darove po hišah, popoldne uprizori poroko, babji mlin, žaganje babe in oranje.
V Register nesnovne dediščine so bile vpisane v juniju 2014, nosilec dediščine je Vaška skupnost Zagorica. Več na strani Ministrstva za kulturo.

Ponikovske mačkare

so pustna šega z elementi ljudskega gledališča v Ponikvah v Dobrepolju. Fantovska skupnost na pustni torek uprizori poberijo po hišah, predstavo s šaljivim programom, večerni ples po hišah, zabavo in na pepelnično sredo sežig pusta. V Register nesnovne dediščine so bile vpisane v novembru 2015, nosilec dediščine je Fantovska skupnost Ponikve.
Več o Ponikovskih mačkarah na strani Ministrstva za kulturo.

VIDEO: Kako pripravimo DOBREPOLJSKO ŠTULO – tradicionalno pustno jed iz Dobrepolja (Zavod PARNAS, 2013)

PRISLUHNITE: Pr’ Zagoriških mačkarah (Val 202, 2015)

1. gostovanje: Knjižnica Dobrepolje, 6. 2.-29. 2. 2016, odprtje 3. 2. 2016

Organizatorji: Mestna knjižnica Grosuplje – enota Dobrepolje v sodelovanju z Zavodom Parnas in zavodom Škatla

Razstavo smo odprli v sklopu večera ljudskega izročila v besedi in glasbi “K zima pride u vas”
v sredo, 3. februarja 2016, ob 19. uri v knjižnici Dobrepolje. Na ogled je bila v času delovanja knjižnice v mesecu februarju. Ob tej priložnosti je bil predstavljen tudi izid DVD-ja z dokumentarnim filmom “Zagariške mačkare”.


Med pripravo razstave v Dobrepolju.

Ambrož obvlada tudi višinska dela.

Še zadnje malenkosti – razstavljeni so bili tudi kasturji, ki so jih izdelali osnovnošolci z Vidma.

ZAgoriške mačkare v živo.

Med osrednjo prireditvijo ob slovenskem kulturnem prazniku v Dobrepolju.

Ambrož Volek med predstavitvijo izida DVD-ja Zagariške mačkare.

2. gostovanje: Knjižnica Frana Levstika Velike Lašče, 29. 2.-23. 3. 2016, odprtje 3. 3. 2016

Organizatorji: Knjižnica Frana Levstika Velike Lašče, Zavod Parnas in zavod Škatla. Razstavo podpira Občina Velike Lašče.

V mesecu marcu 2016 je fotografska razstava Zagoriške in ponikovske mačkare, avtorjev Primoža Hienga in Marka Trebušaka, gostovala v preddverju knjižnice Frana Levstika v Velikih Laščah (29.2.-23.3.). Razstavo smo odprli ob Stritarjevem večeru (Knjižnica Frana Levstika in Občina Velike Lašče) 3.3. ob 19h. O razstavi je spregovorila Martina Tekavec, vodja skupine Mladi Parnas. Poskrbeli smo za pogostitev s pravo dobrepoljsko štulo, ki jo je spekla naša prostovoljka Nada Lunder in kostelskim jabolčnim sokom, ki je rezultat projekta Življenje brez meja.


Martina Tekavec med predstavitvi razstave ob Stritarjevem večeru v Levstikovem domu.

Klepet o Stritarju in pogostitev v spominski sobi.

Dobrepoljska štula, ki jo je spekla naša prostovoljka Nada Lunder, je bila postrežena v ličnih skodelicah (poskrbel Jure iz skupine Mladi Parnas), zraven jabolčni sok iz kostelskega konca, pridelan na zanimivi liniji, razvitem skozi projekt Življenje brez meja (Život brez granica).