PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Dva botanična sprehoda ob Dnevu očarljivih rastlin – Fascination of Plants Day – 16.5.2015

Botanični sprehod za šolarje po geološki poti v Kobilji curek – z Martino Tekavec, absolventko biodiverzitete


O očarljivih rastlinah iz okolice je otrokom najprej spregovoril Branko Dolinar. Na čudovitih fotografijah je predstavil številne kukavičevke, mesojedke pa tudi druge rastline z rdečega seznama ogroženih rastlinskih vrst.


Otroci od prvega do četrtega razreda že marsikaj vedo o zavarovanih rastlinah. Z učiteljicama Sonjo Škrlj in Dragico Dobravec so redni gostje Parnasovih programov in tudi to delovno soboto so se odločili preživeti z nami.


Z Martino so se mimo cvetočega kostanja pred centrom Parnas odpravili po gozdni poti do najvišjega dolenjskega slapa in opazovali številne kukavičevke, ki že cvetijo ob poti – pa tudi grmovnice in druge rastline. Primerno opremljeni – v škornjih in toplih oblačilih se niso ustrašili slabe vremenske napovedi – da niso iz cukra, je povedala njihova učiteljica. Pohvalno!

Botanični sprehod z Brankom Dolinarjem


Branko Dolinar pa je že sprejel drugo skupino ljubiteljev narave, ki so prišli iz različnih koncev Slovenije, nekaj pa je bilo tudi domačinov. Majda nam je za dobrodošlico napekla drobnjakove štrukeljce, Branko pa nam je odkril tokratne lokacije, kjer smo v naslednjih štirih urah našli okrog 20 vrst divjih orhidej.


Med udeleženci botaničnega pohoda so bili predstavniki PD Ljubljana Matica, pa tudi “eni najbolj perspektivnih mladih biologov”, kot nam je povedal njihov profesor Jure Slatner. S pripravljenim delovnim gradivom o posebnostih Mišje doline so komaj čakali na začetek. Jure Slatner z BIC Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola, je naš dobri znanec – saj je pred leti v Parnasu pripravil lastno razstavo mesojedih rastlin.


Pričeli smo na mokrotnem travniku pod Tomažini …


… in sledili prvim kukavičevkam – brez škornjev bi bilo težko..


Največ je v tem času majskih prstastih kukavic, in Branko je razložil, kako jih lahko ločimo od mesnordečih. Brez natančnega opazovanja pač ne gre.


Dvolistni vimenjak.


Kateri šaš je tole?


Naši mladi obiskovalci so bili prav neverjetni v poznavanju vseh značilnosti drobnih živalskih vrst z mokrega travnika.


Nato smo se odpravili na ogled orhidej gozdnega prostora – ob cesti na Zgonče je že odcvetela bleda kukavica, ki je sicer ena prvih znanilk divjih orhidej v okolici.


Bezgova prstasta kukavica – v svetlo rumeni varianti – pod Naredi.


Trizobi kukavici – v pisani družbi.


Slabega vremena sploh opazili nismo.


Pomanjkanje barvila pri navadni kukavici.


Pikastocvetna kukavica.


Postanek na Lužarjih ob umetno zasajenih lokvanjih …


in belem šašu. Tudi pupkov nio manjkalo v luži.


Potem pa še na mokre travnike Velikega loga pri Podlogu – raj za našega fotografa Vlada.


NAšli smo tudi čeladasto kukavico.


Rumena perunika in veliki poletni zvončki.


Zvezdnata kukavica – ne zvezdasta – si bomo zapomnili za vedno … Jure, oprosti za odrezano glavo.


Takale sled je ostala za nami, brez primerne obutve res ne bi šlo – do košnje je na teh travnikih še daleč …


Na koncu smo slavnostno odprli prvo točko ob kolesarski poti modrega bleščavca – Nika je privila še zadnje vijake.


Branko je tudi tokrat poskrbel, da smo odkrili čisto nove lokacije, kjer lahko najdemo številne divje orhideje. Vedno je nadvse zanimivo, sploh ko poudari, da se Ljubljansko barje po lepotah niti slučajno ne more primerjati z Mišjo dolino 🙂


Svoj prispevek lahko na točki v Šumniku pustite tudi vi – poiščite jo ob cesti Knej-Dolščaki ob sotočju obeh delov Robarke.

Še nekaj – če ste tudi obiskovalci napravili kakšno zanimivo fotografijo, objavite jo na naši FB strani! Tam je že lepa zbirka!

Foto: Metka Starič