PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Uživam tradicijo: študijska tura v Vrsar 11.5.

V projektu „Uživam tradicijo“ smo se 11. maja udeležili 2. študijske ture, ki jo je organiziral partner Turistička zajednica Općine Vrsar. Tudi tokrat smo opazovali primere dobre prakse pri interpretaciji in turistični ponudbi naravne in kulturne, še posebej pa kulinarične dediščine. V Limskem kanalu smo obiskali vzgajališče školjk in jih nato degustirali v bližnjem gostinskem lokalu. Ob vožnji po Limskem kanalu smo opazovali območje Natura 2000 in degustirali eno od bolj znanih slaščic – fritule (po naše miške).

Prvič smo se lahko udeležili interpretativnega sprehoda s Casanovo, ki ga pripravljajo po različnih skritih kotičkih Vrsarja. Sledila je degustacija oljčnega olja in vina.

Za kosilo so nam predstavili  tradicionalno kulinarično ponudbo jedi, ki jih partner PP7 Vrsar obravnava kot projektne vsebine: sardele na savor, pljukanci s inčunima, bakalar na bijelo s posuticama, amareti od lješnjaka.

Sledila je delavnica pazinskih cukerančičev, tradicionalne lokalne slaščice, ki jo pripravlja dediščinska skupnost Pazina, ki je tudi sodelovala pri njeni zaščiti in umestitvi v seznam hrvaške nesnovne dediščine.

Študijska tura se je zaključila na ribarski fešti – tradicionalnem  kulinaričnem festivalu, ki je že v redni ponudbi ribiške skupnosti občine Vrsar.