PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Kulinarični sprehodi

Z vodnikom se odpravite na navdihujoče sprehode, na katerih boste z vsemi čuti doživeli bogato dediščino Velikih Lašč z okolico – zibelke slovenske kulture. Kulinarična doživetja v naravi pripravljamo skupaj s kmetijami, čebelarji, velikolaškimi in dobrepoljskimi gostinci. Čaka nas prijeten dan v naravi, oblecite in obujte se športno in vremenu primerno.

APRIL-NOVEMBER 2021
Kulinarični sprehod z očarljivimi rastlinami

Na tem kulinaričnem pohodu nas nagovarjajo očarljive rastline:  najprej pehtran v potici, ki ga potrebujemo za obrambo pred zmaji, pot nas bo namreč vodila mimo zmajevega gnezda. “Foučki in foucejle” bodo za nas pripravili zeliščni čaj in arcnije. Mojstre, ki so bukova drevesa žgali v oglje, bomo počastili ob dobrepoljski kopi z gobicami. Očarljive rastline na pašnikih so pogoj za pridelavo kvalitetne govedine preko pašne reje, največja specialiteta velikolaških rejcev pa zorjena govedina. Na Trubarjevo domačijo se bomo vračali mimo vodnih kraljestev in mokrotnih travnikov,  čaka nas še sladica s pridihom Mišje doline. 

IZHODIŠČE: na Trubarjevi domačiji na Rašici 
DOLŽINA HOJE: 10 km
TRAJANJE: 4 ure

APRIL-NOVEMBER 2021
Popotnica Martina Krpana

Se še spomnite, kakšne dobrote so Krpanu obljubljali na dunajskem dvoru, ker jih je rešil Brdavsa? No, mi ne bomo samo obljubljali – pripravili smo pestro paleto kulinaričnih dobrot iz krajev, kjer je bil doma Fran Levstik  – štangelne, kot jih je pekla Levstikova mama, jogurtovo presenečenje z bližnje kmetije, pokušali bomo “bučelje” izdelke, ki jih je Levstik spoznal pri čebelarju Oblaku. Krepčali se bomo z juhico iz Žafrančkove kuhinje in uživali v prelepih razgledih na gričevnato velikolaško pokrajino.  No, in kot se za velikolaške kraje spodobi, tudi od Krpanove mesne popotnice bomo ujeli kak kos. 

IZHODIŠČE: Tenis Cereja, Cereja 33, Velike Lašče
DOLŽINA HOJE: 10 km
TRAJANJE: 4 ure

DECEMBER 2021 
Sobotni kulinarični sprehod 13 hudi*h kapelic 

Pred slabimi sto leti smo Laščani imeli v svojih vrstah imenitnega moža – IVANA PUCLJA, ki se je od mesarskega vajenca povzpel do večkratnega ministra. Kot velik gurman bi nas gotovo povabil na sprehod po praznično okrašenih Laščah. V “hudičevih kapelicah” (tako so takrat rekli velikolaškim gostilnam – kar 13 jih je bilo v Pucljevem času), smo za vas pripravili pet degustacij izbranih jedi velikolaških gostincev,  po poti pa vas spremlja lokalni vodnik. 
KDAJ: vsako soboto v času Festivala božičnega kruha v Velikih Laščah s pričetkom v lokalu MI-NA CAFE v Velikih Laščah. 
DOLŽINA HOJE: slab km
TRAJANJE: 2-2,5 ure

Parnasove kulinarične sprehode smo začeli razvijati v projektu  Uživam tradicijo.

Za koga: manjše skupine odraslih, družine
Pošljite povpraševanje na info@zavod-parnas.org (Metka Starič , 041 833 456). 

Kako izgledajo naši kulinarični sprehodi?

Čigav je Krpan (okrog Velikih Lašč, junij 2019)

Ob dnevu očarljivih rastlin Rašica–Ponikve–Male Lašče–Rašica, maj 2019, video: Nik Hren, KUD Primož Trubar

13 hudičevih kapelic  Velike Lašče, Festival božičnega kruha, dec. 2019, video: Different Angles Tadej Bavdek s.p.

Pošljite vaše povpraševanje na info@zavod-parnas.org (Metka Starič, 041 833 456)

Naši kulinarični sprehodi so tudi del blagovne znamke KULINARIČNA DOŽIVETJA, s katero upravlja BIC Ljubljana. Najdete jih pod KULINARIČNO RAZISKOVANJE UŽIVAJ TRADICIJO.