Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/DEKD2013_r4.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Zavod Parnas na predstavitvi DEKD na Trubarjevi domačiji

Zavod PARNAS se skoraj vsako leto že od 2006 dalje odzove vabilu k sodelovanju ob Dnevih evropske kulturne dediščine. Svoje izkušnje smo predstavili na predstavitvi DEKD, ki je bila v četrtek, 25.4. na Trubarjevi domačiji v soorganizaciji ZVKD in Javnega zavoda Trubarjevi kraji.

S strani zavoda Parnas smo se dogodka udeležili štirje – Gašper in Teja, ki se v Parnasu usposabljata preko projekta ZZZS, Sandra, ki opravlja delovno prakso v zavodu Parnas in Metka Starič.

Po uvodnih besedah novega direktorja JZTK Borisa Zoreta in koordinatorke DEKD Nataše Gorenc, smo si udeleženci ogledali prispevek Podoba podobe, ki najbolje opiše DEKD v Sloveniji.
Nataša Gorenc je predstavila možnosti za sodelovanje tako s strani vladnega kot nevladnega sektorja. Še posebej si želijo sodelovanja šol, tako da bi dogodki DEKD prerasli v širše, krajevno dobro obiskane dogodke po vsej Sloveniji.

Andreja Bahar Muršič iz ljubljanske enote ZVKD je predstavila nepremično dediščino velikolaške okolice in opozorila, na katerih mestih bi bilo vredno strokovno službo ZVKD konkretneje vključevati.

Metka Starič iz Zavoda Parnas je kot primer dobre prakse predstavila dogodek Izkušnja dediščine – piškoti iz pločevinaste škatle, s katerim so se v Parnasovem interpretacijskem centru v Robu priključili akcijam DEKD v letu 2012.

Nataša Gorenc je vse prisotne povabila k sodelovanju tudi na DEKD 2013 in pohvalila dobro sodelovanje z JZTK, ki na lokalnem nivoju spodbuja tudi ostale organizacije k sodelovanju pri DEKD.

Ob zaključku je Andrej Perhaj udeležencem predstavil, kako poteka razlaga o Trubarju v spominski sobi na Trubarjevi domačiji.

Letošnji DEKD bodo potekali od 28. septembra do 5. oktobra 2013 pod geslom 100 let v dobro dediščine.
Prijave zbirajo do 30. maja 2013 – s prijavo si zagotovite brezplačen vpis v katalog DEKD!

Foto: Gašper Favai