Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/sarajevo2a.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Zavod Parnas na okrogli mizi o ekoturizmu v Sarajevu


V četrtek, 15.5. sta se Lili Mahne in Metka Starič iz Zavoda Parnas udeležili tribune o ekoturizmu, ki jo je pripravilo Slovensko kulturno društvo Cankar iz Sarajeva. Pred polno dvorano v stavbi Narodno viječe sta predstavili slovenske izkušnje na temo Dediščina kot izziv za trajnostni razvoj in odgovorili na številna vprašanja obiskovalcev.

Okrogle mize se je poleg namestnika ministra za okolje in turizem iz Bosne ter številnih članov SKD Cankar udeležilo tudi večje število mladih iz Srednje turistične šole iz Sarajeva, ki jih je še posebej zanimalo, kakšne so možnosti vključevanje v projekte za mlade.

Vsebina okrogle mize (tribune):
Dediščina kot izziv za trajnostni razvoj

Nesnovno kulturno dediščino, posredovano iz roda v rod, stalno poustvarjajo skupnosti ali skupine kot odgovor na okolje, na njihov vzajemni odnos z naravo in preteklostjo. Razvija jim občutek identitete in kontinuitete, kar tudi podpira spoštovanje kulturne raznovrstnosti in človeške ustvarjalnosti.

Za obstoj nesnovne kulturne dediščine je bistvenega pomena njeno poustvarjanje, posredovanje z roda v rod in ne nazadnje ustrezno dokumentiranje, saj s smrtjo posameznika kot ustvarjalca, posredovalca, izvajalca, umre tudi vse njegovo znanje.

Prav nesnovno dediščino vključujemo v razvoj preko različnih oblik projektnega dela:

1.) Podjetniški grozdi – primer Velikolaški podjetniški grozd – Claustra

2.) Primer mreženja ponudnikov na podeželju: Sprehod po Trubarjevi fari po 500 letih

3.) Slovenska mreža za interpretacijo dediščine

Pri trajnostnem razvoju je zelo pomembno, da dosežemo vključenost in sodelovanje ljudi. Posebej sta predstavili, kako smo to dosegli na primerih naših projektov in kako smo uspeli motivirati mlade za sodelovanje. Kako imamo urejeno in organizirano podporno okolje za podjetništvo. Kaj so LEADER programi in kako se jih lotevamo.

Tribuno je organiziralo Slovensko kulturno društvo Cankar iz Sarajeva, ki je bilo v prejšnjem mesecu tudi gostitelj potujoče razstave Vsem Slovencem.

Lili Mahne in Metka Starič sta na delovnem obisku obiskali tudi organizacijo Greenvision iz Sarajeva, ki se že več let uspešno vključuje v ponudbo ekoturizma v Bosni.