Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/dedOS11.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1044

Zavod PARNAS Gornje Retje 3 1315 Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Zavod Parnas na dnevu dediščine na OŠ Velike Lašče


V zavodu Parnas smo se z veseljem odzvali povabilu z OŠ Velike Lašče in za učence izpeljali dve delavnici: knjigoveško delavnico z izdelavo miniaturne knjige za 2. razred in izdelavo rož iz papirja za 1. razred. Oglejte si nekaj utrinkov.

Darja in Mirjana iz zavoda Parnas sta poleg ostalih številnih sodelavcev v tem dnevu predstavili naši dve delavnici, ki so jih poleg njiju vodili še Ameli, Martin in Milena.

KNJIGOVEŠKA DELAVNICA Z IZDELAVO MINIATURNIH KNJIG
V knjigovezinjo iz 16. stoletja preoblečena Milena je otroke popeljala v čas, ko je nasrtajala prva slovenska knjiga. Prijazno ji je na pomoč priskočil učitelj Marjan, ki se je spremenil v pisarja in pisal z gosjim peresom.

Veste katere črke manjkajo v nemški gotici? Otroci so hitro ugotovili.

Zanimivo je bilo opazovati, kako je pod Mileninimi spretnimi prsti nastajala čisto prava knjiga. Seveda mora biti sukanec močnejši od navadnega, da se knjiga ne strga.

In potem so otroci pod vodstvom Mirjane in Milene ustvarjali še sami. Knjigovezi morajo biti zelo natančni in imeti čiste roke, so ugotovili.


Seveda so na koncu ponosno pokazali svoje izdelke.

DELAVNICA IZDELAVE CVETJA IZ PAPIRJA

Pri rožicah je bilo tudi veselo. Ena ni bila enaka drugi.

Otrokom sta pri delu pomagala tudi Ameli in Martin, srednješolca s turistične šole, ki sta v Parnasu opravljala obvezno prakso. Pridružil se nam je tudi sedmošolec Marko.

Delavnico izdelave papirnetih rož je pripravila Parnasova prostovoljka Darja.
“Jo boš kar sama obesila na razstavo?”

Kar veliko smo jih izdelali!