Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/static/zaloznistvo/usode.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1044

Zavod PARNAS Gornje Retje 3 1315 Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Marija Gorše: USODE

Mere (v mm): 152 x 198 x 90
Obseg: 62 strani
Trda vezava v umetnem usnju. Ščitni ovitek.
Slika na naslovnici: akademski slikar Samo Kovač
Naklada: 150 izvodov
Velike Lašče 2004

Razprodano.

Zbirka petih črtic velikolaške pisateljice Marije Gorše. Spremno besedo je napisal Milan Dekleva. črtice so prvič izdane skupaj, do sedaj so izšle v literarnih revijah. Zbirko smo v sodelovanju Parnasa, zavoda za kulturo in turizem Velike Lašče (Metka Starič), Knjižnice Prežihov Voranc – enota Velike Lašče (Mihaela Andromako Rihar) in akad. slikarja Sama Kovača pripravili kot darilo pisateljici ob njenem 80. rojstnem dnevu.

Vsebina:
Od nežnosti k nelagodju, od nelagodja k nežnosti (Milan Dekleva)
– Beg
– Roke
– Kladivo, podlesek
– Zasledovanje
– Stava
O Mariji Gorše-Perhaj (Mihaela Andromako Rihar)

Odlika kratkih pripovedi Marije Gorše je čut, s katerim pripovedovalka odkrije ključne dogodke v življenju junakinj (ali junakov), poveže njihove spomine, načrte, želje, misli … in jih, na podoben način, kot se zbere snop svetlobe v žarišču leče, združi v osebnostni prelom. V teh dogodkih se prelomi tudi svet – gledano skozi oči posameznika ali skozi oči vesolja. (Milan Dekleva)