Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/pula-adl.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Vsem Slovencem v Puli

Razstava Vsem Slovencem gostuje v Pulju
(26.4. – 9.5. 2008)

Ob Dnevih slovenske kulture v Pulju je Slovensko kulturno društvo Istra v soboto, 26. aprila 2008 pripravilo tudi odprtje razstave Vsem Slovencem, knjigoveško delavnico in okroglo mizo o jeziku.Ob 14. uri so mlajši in starejši na Parnasovi knjigoveški delavnici izdelovali knjige. Delavnica je potekala v prostorih Slovenskega kulturnega društva Istra – Pula.


Na slavnostni prireditvi, ki je pomenila višek tridnevnih dogajanj, je Metka Starič iz zavoda Parnas predstavila potujočo razstavo Vsem Slovencem.


Na okrogli mizi so sodelovali Andrej Perhaj iz Javnega zavoda Trubarjevi kraji, dr. Mihael Glavan iz NUK-a in prof. Tulio Vorano iz Labina. Pogovor je povezovala tajnica društva Jasmina


Med poslušalci je bilo veliko zanimivih gostov, med njimi pastor evangeličanske cerkve v Puli, ki je poudaril, da je Trubar izredno cenjen tudi kot eden najpomembnejših protestantskih duhovnikov svojega časa.


Dr. Mihael Glavan je s seboj prinesel svojo najnovejšo knjigo Trubarjev album, ki jo je na okrogli mizi tudi na kratko predstavil.


Matjaž Gruden je v imenu obeh organizatorjev – zavoda Parnas in Javnega zavoda Trubarjevi kraji predsednici društva Klavdiji Velimirovič izročil darilo – kip Primoža Trubarja, delo kiparja Aleksandra Arharja.


Urad za Slovence je zastopal g. Rudi Merljak.

Spominski posnetek na razstavo Vsem Slovencem med Slovenci v Puli.


Dogodek je bil izredno lepo medijsko pokrit – spremljala ga je HRT (hrvaška televizija) in Televizija Nova, za katero je Andrej Perhaj Trubarja predstavil tudi v hrvaškem jeziku.
Organizatorji so poskrbeli za novinarsko konferenco pred dogpodkom, spodaj pa prilagamo tudi članek iz časopisa Glas Istre.

********************************

ZAVRŠENI DANI SLOVENSKE KULTURE
Izložba i okrugli stol posvećeni Primožu Trubaru
Na okruglom stolu govorili su gosti iz Slovenije dr. Mihael Glavan i Andrej Perhaj te prof. Tulio Vorano iz Labina. Vorano je kazivao o povezanosti Primoža Trubara i Matije Vlačića Ilirika, povezavši se na tekstove Mije Mirkovića i Mihaela Kuzmića

PULA –
Ovogodišnji Dani slovenske kulture okončani su prekjučerašnjom izložbom “Svim Slovencima” posvećenoj liku i djelu Primoža Trubara i okruglim stolom na temu jezika održanim u prostorima Slovenskog kulturnog društva “Istra”. Izložba, koju je otvorila Metka Starič putujućeg je karaktera i namijenjena je Slovencima koji žive izvan domovine te na nekoliko informativnih panoa na četiri jezika objašnjava važnost Trubarovog djela.
Na okruglom stolu govorili su gosti iz Slovenije dr. Mihael Glavan i Andrej Perhaj te prof. Tulio Vorano iz Labina. Profesor Vorano govorio je o povezanosti Trubara i Matije Vlačića Ilirika, povezavši se na tekstove Mije Mirkovića i Mihaela Kuzmića. Vorano je napomenuo da su se Vlačić i Trubar susreli tijekom Vlačićevog trećeg posjeta Ljubljani te da ga je Trubar ugostio, iako je tada Vlačić bio u nemilosti protestanata iz Slovenije i Njemačke.
Vlačić i Trubar su se dopisivali, a Trubar je koristio njegova djela u svojima iako to nikada nije napomenuo. Andrej Perhaj je u kratkim crtama govorio o životu Trubara i o njegovoj važnosti za Slovence.
– Temelj Trubarovog rada je slovenski jezik. On je shvatio da je borba za jezik jednaka borbi za opstanak nekog naroda. Ako je jezik bio temelj njegovog rada, onda je osnovni pokretač njegovog djelovanja bila vjera. Trubarovo djelo je uistinu neprocjenjivo za Slovence, kazao je Perhaj.
Dr. Mihael Glavan napisao je knjigu o Trubaru u kojoj pokušava dati sintetičan i cjelovit portret tog velikana. Glavan je ustvrdio da je Trubar bio vizionar, iskren i etičan vjernik.
Primož Trubar roditelj je slovenskog jezika i prvi slovenski pisac. Ove godine se u Sloveniji slavi 500. obljetnica rođenja tog velikana, a UNESCO ju je stavio na svoj popis. Osim Slovenskog kulturnog društva “Istra”, suorganizator Dana slovenske kulture je i Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, a izložba i okrugli stol organizirani su u suradnji sa Zavodom za kulturu i turizam Parnas iz Velikih Lašča. Pokrovitelji manifestacije su Grad Pula, Istarska županija i pulska Turistička zajednica.
B. VINCEK