Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/kosovo3.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Vsem Slovencem: Slovenija, moja domovina na KOSOVU

Ob prazniku Slovenske vojske je samostojni ustvarjalec Viktor Luskovec pripravil dokumentarno razstavo ‘VSEM SLOVENCEM: Slovenija, moja domovina’, posvečeno 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja ter neizmernemu bogastvu in lepoti slovenske narave. Razstava je bila odprta 15. maja 2008 v bazi Peć na Kosovu.


Razstava Vsem Slovencem: Slovenija moja domovina je nameščena v bazi Peć na Kosovu v prostoru z zanimivim imenom – “La Baita”

Viktor Luskovec je ob odprtju razstave na Kosovu povedal: “Primoža Trubarja zaradi njegovega izjemnega dosežka, ko je postavil temelje slovenskemu jeziku, knjigi in narodu, slavimo kot enega naših največjih sinov. Trubar je bil tisti, ki nas je prvič poimenoval: Slovenci. Kot takšen nam ne odpira zgolj oči in nas spodbuja k zavedanju lastne identitete, slovenskega jezika in vrednot ter bogastva prostora, ki ga odlikuje izjemna biotska raznovrstnost. Slovenci ponosno stojimo na koreninah kulturne dediščine, hkrati pa se zavedamo, da nas poleg kulture predstavlja tudi narava.”


Avtor razstave Viktor Luskovec (desno) med vodenjem po razstavi

Slovenija je na razstavi predstavljena z naravoslovnimi fotografijami, saj si avtor Viktor Luskovec prizadeva združiti duh in prostor. Predstavljeni so nekateri tipični habitati ter posamezne živalske in rastlinske vrste iz vseh delov domovine. Namen projekta je dvig domovinskosti tako v smislu ohranjanja in nadgradnje slovenskih vrednot, s ponosom na svojo tradicijo, izvor in dosežke, kot tudi do slovenskega okolja in narave.

Projekt sta zasnovali in izvedla Zavod za ekologijo Narava 2001 iz Ljubljane in Parnas, zavod za kulturo in turizem iz Velikih Lašč.