Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/orel6.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Vsem Slovencem: Orel z Volovje rebri na Trubarjevini

V počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja
in ob dnevu Zemlje
Vas vabimo na odprtje

dokumentarne razstave
VSEM SLOVENCEM: Orel z Volovje rebri,
ki jo je pripravil avtor Viktor Luskovec s sodelavci

Odprli jo bomo v ponedeljek, 21. aprila 2008, ob 12. uri
v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji na Rašici pri Velikih Laščah

Slavnostni govornik
bo njegova ekscelenca Karl Erjavec, minister za obrambo Republike Slovenije.

V programu sodelujejo
učenci Osnovne šole Primoža Trubarja iz Velikih Lašč z mentorico Branko Levstik.

Vljudno vabljeni.

Organizatorji:
Parnas, zavod za kulturo in turizem
Zavod za ekologijo Narava 2001
Javni zavod Trubarjevi krajiFoto Tomaž Mihelič

VSEM SLOVENCEM: Orel z Volovje rebri
Planinski orel Aquila chrysaetos je ena najveličastnejših ptic sveta. Pri ljudeh je že od nekdaj zbujal neizmerno občudovanje in spoštovanje. Je simbol mnogih ljudstev, junaško bitje v basnih in drugih pripovedkah, kot pralik ga zasledimo v številnih grbih in simbolih, kjer predstavlja neusahljivo moč in pogum. Vendar je bil planinski orel v zadnjih dveh stoletjih izpostavljen hudemu pritisku človeka, ki je stremel k čedalje večjemu podrejanju narave.

Planinski orel je po opredelitvi Mednarodne zveze za varstvo narave IUCN uvrščen v kategorijo prizadeta vrsta. To pomeni, da je vrsta v nevarnosti, da izumre, če se bo ogrožanje nadaljevalo. Ogroža ga predvsem uničevanje in krčenje življenjskega prostora, povečana turistično-rekreacijska dejavnost ter gradnja prometne in druge infrastrukture. Zlasti velika nevarnost preti orlovskemu paru, ki živi na zahodnih obronkih notranjskega Snežnika: na območju Volovje rebri je predvidena gradnja zanj pogubnih stolpov vetrnih elektrarn.

“Vpliv obratovanja na planinskega orla bo po naši oceni nesprejemljivo velik,” se glasi ugotovitev študije, ki jo je naročil investitor in na osnovi katere so začuda pridobili državno okoljevarstveno soglasje. Predvideni poseg – če bo prišlo do njegove izvedbe – ne bo prizadel samo slovenske populacije planinskega orla in pohabil dragocenega območja, ki izpolnjuje vse pogoje za zavarovano območje. Med žrtvami se bodo znašle tako živali, ki se prek tega območja selijo, kot tudi številni drugi stalni prebivalci tega predela, ki je bil po krivici izločen iz mreže zavarovanih območij.

Primoža Trubarja in njegovega temeljnega prispevka, po katerem smo postali narod Slovencev, svojčas niso vsi sprejeli ali razumeli. Pregnali so ga v tujino, njegove dragocene knjige pa so celo sežigali na grmadah. Bomo po skoraj pol tisočletja ponovili napake prednikov, ki niso spoznali izjemnega prispevka Primoža Trubarja? Izgradnja polja vetrnih elektrarn na obronkih notranjskega Snežnika je utemeljena ne le iz vidika ekologije, temveč tudi nima pozitivne ekonomske računice kot tudi energetske ne. Čedalje množičnejša prizadevanja za ohranitev dragocenega območja Volovje rebri sodijo v okvir domovinskosti in krepitvi slovenskih korenin.

Brez orlov so tudi najlepše gore preprosto le “pokrajina”.

Foto Viktor Luskovec