Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/razstava_cerknica2013.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

VABILO Poprtniki tudi v Cerknici, 19.12. ob 18h

Nesnovna dediščina priprave poprtnikov je živa tudi v Cerknici.
Da bi spodbudili gospodinje k aktiviranju kot nosilk dediščine,
vas vabimo

na zanimivo predstavitev
Priprava poprtnikov kot nesnovna dediščina tudi v Cerknici
v petek, 19. 12. ob 18h
v Knjižnici Cerknica
.

Gospodinje Velikih Lašč in Dobrepolja ohranjajo pripravo poprtnikov v sodelovanju z nevladnimi organizacijami ter s Koordinatorjem žive kulturne dediščine. Pomen ohranjanja priprave poprtnikov je prikazan v dokumentarnem filmu Poprtnik v velikolaških krajih in Dobrepolju (Zavod Parnas, 2013) in umeščen v tiskani vodnik za odkrivanje dediščine Kuharske dobrote iz Roba na Dolenjskem (Zavod Parnas, 2014). Knjižico in film bomo predstavili na srečanju v cerkniški knjižnici in ker je ta nesnovna dediščina ohranjena tudi v okolici Cerknice, želimo spodbuditi tamkajšnje gospodinje, da se registrirajo kot nosilke žive kulturne dediščine.

Prav lepo vabljeni!

Na sliki: Beti in Nada Lunder iz DPŽ Dobrepolje Struge ob ogledu razstave poprtnikov v Mercator centru Cerknica decembra 2013. Napekle so jih cerkniške gospodinje – v Cerknici je moral biti poprtnik čim bolj visok. (foto: Metka Starič)