Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/orel-parnas.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Utrinki z odprtja razstave VSEM SLOVENCEM: Orel z Volovje rebri

VSEM SLOVENCEM: Orel z Volovje rebri

V počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja in ob dnevu Zemlje (22. aprila) smo v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji na Rašici odprli dokumentarno razstavo VSEM SLOVENCEM: Orel z Volovje rebri, ki jo je avtor Viktor Luskovec pripravil skupaj s sodelavci. Snovalci razstave si prizadevajo celovito predstaviti območje Volovje rebri nad Ilirsko Bistrico, izjemno dragoceni predel ohranjene narave tako v Sloveniji kot v vsej Srednji Evropi. Prav na zahodnih obronkih Snežnika, kjer energetski lobi trdovratno skuša postaviti polje vetrnih elektrarn, živijo številne živalske in rastlinske vrste, med njimi tudi tako redke in ogrožene, kot so Clusijev svišč, košutnik, gorski kosmatinec, sova velika uharica, beloglavi jastreb, orel kačar, medved, volk in ris, divja mačka in planinski orel.

“Vpliv obratovanja na planinskega orla bo po naši oceni nesprejemljivo velik,” se glasi ugotovitev študije, ki jo je naročil investitor in na osnovi katere so začuda pridobili državno okoljevarstveno soglasje. Predvideni poseg – če bo prišlo do njegove izvedbe – ne bo prizadel samo slovenske populacije planinskega orla in pohabil dragocenega območja, ki izpolnjuje vse pogoje za zavarovano območje. Med žrtvami se bodo znašle tako živali, ki se prek tega območja selijo, kot tudi številni drugi stalni prebivalci tega predela, ki je bil po krivici izločen iz mreže zavarovanih območij Natura 2000.

Primoža Trubarja in njegovega temeljnega prispevka, po katerem smo postali narod Slovencev, svojčas niso vsi sprejeli ali razumeli. Pregnali so ga v tujino, njegove dragocene knjige pa so celo sežigali na grmadah. Bomo po skoraj pol tisočletja ponovili napake prednikov, ki niso spoznali izjemnega prispevka Primoža Trubarja? Izgradnja polja vetrnih elektrarn na obronkih notranjskega Snežnika je neutemeljena ne le iz vidika ekologije, temveč tudi nima pozitivne ekonomske računice kot tudi energetske ne. Čedalje množičnejša prizadevanja za ohranitev dragocenega območja Volovje rebri sodijo v okvir domovinskosti in krepitvi slovenskih korenin.

“Iskreno upam, da bomo območje Volovje rebri ohranili v prvobitni podobi,” je poudaril slavnostni govornik Karl Erjavec, minister za obrambo. “Redke živalske vrste in rastline so naše bogastvo in tega ne smemo zapraviti z nepremišljenimi dejanji,” je še opozoril minister Erjavec in požel buren aplavz najmlajših – učencev Osnovne šole Primoža Trubarje iz Velikih Lašč. Učenci so pod vodstvom mentoric Branke Levstik in Petre Košmrlj nastopili z mislimi o svojem velikem predniku ter potrebi po ohranitvi narave.

“Ko bom velik, bi želel biti Primož Trubar,” se je odrezal eden od najmlajših. Minister Erjavec pa je dodal, da bi se dandanes tudi Primož Trubar gotovo boril za Volovjo reber in slovensko naravo.

Brez orlov so tudi najlepše gore preprosto le “pokrajina”.

Dokumentarno razstavo so pripravili Javni zavod Trubarjevi kraji, Parnas, zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče in Zavod za ekologijo Narava 2001, omogočile pa so jo družbe Mobitel, Lenovo Technology, Deloitte., Casino Portorož, Hit Nova Gorica, Slovenijales, Carl Zeiss, Telekom Slovenije, Sava Kranj in Zavarovalnica Maribor.

Razstava bo na ogled do 29. maja 2008.


Avtor razstave Viktor Luskovec.


Slavnostni govornik minister Karl Erjavec.


Otroci 3. razreda OŠ Primož Trubar so pripravili zanimive misli o Primožu Trubarju in ohranjanju narave.


Zahvale.


Ob ogledu razstave – avtor Viktor Luskovec in minister Erjavec


Otroci pred skupnim delom – upodobitvijo Primoža Trubarja, ki spremlja razstavo Vsem Slovencem: Orel z Volovje rebri.


Udeleženci Univerze za 3. življenjsko obdobje iz Velikih Lašč ob obisku razstave skupaj z mentorico Barbaro Pečnik in direktorjem Javnega zavoda Trubarjevi kraji MAtjažem Grudnom.


Predstavnica Parnasa Metka Starič in avtor Viktor Luskovec.