Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/TIP15_6.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

S POPRTNIKI na sejmu Alpe Adria Turizem in prosti čas

stran2Na sejmu Alpe Adria: Turizem in prosti čas v Ljubljani smo letos sodelovali v petek, 30. januarja, od 10h do 14.30 na razstavnem prostoru RDO Osrednjeslovenske regije (Turizem Ljubljana).

V sodelovanju zavoda Parnas in DPŽ Dobrepolje Struge smo izpostavili kulinarično dediščino, oz. adventni in božični čas v velikolaških krajih in Dobrepolju.

stran3V ta namen smo izdali skupno zloženko, ki podrobneje predstavi usklajene akcije, vezane na promocijo božičnega kruha, pa tudi ostalo dogajanje (selitev živine iz Mišje doline v Velike Lašče, razstavo jaslic v skritih kotičkih Gradeža, žive jaslice v Velikih Laščah).

Stojnico smo opremili po načelu manj je več. Nada in Beti Lunder iz DPŽ Dobrepolje Struge sta spekli čudovit poprtnik, a žal zaradi snežnih zametov morali tisti dan ostati doma. Njun poprtnik je privabil marsikaterega obiskovalca, da se je zaustavil ob stojnici in poklepetal. Lili Mahne je pripravila veliko košaro tičkov, raztegnili smo pano o poprtnikih in delili zloženko.

Sodelovanje na sejmu je idealna priložnost za zbiranje informacij, saj se tam zbirajo obiskovalci iz vseh delov Slovenije in tujine. V Prlekiji sicer ne poznajo poprtnika v taki obliki, kot pri nas, gospodinje takrat pečejo KLECINPROT (kruh s sadjem). Tudi v Razkrižju božični kruh vsebuje sadje (slive, češnje), spečejo tudi bel kruh, ptičke pa ocvrejo in pečejo okrog pusta. V Kamniku se gospodinje še spomnijo, da os pekli poprtnik, mama je kos dvignila, da so se morali otroci stegovati oz. skakati za njim, to je pokazalo, koliko bodo zrasli v naslednjem letu.

Gospa Ivanka iz Hrvatske Kostajnice ob reki Uni na meji z Bosno pred božičem peče manjše božične kruhe, ki se imenujejo LITNJAK. Lepo jih okrasi, posuši, in prodaja na tržnici starejšim, ki ne pečejo sami, da ga imajo na mizi od božiča do treh kraljev. Na litnjaku sta dve kiti, položeni v obliki križa čez hleb, nato pa ga okrasijo s testenimi okraski v obliki kokošk, grozdja, pšeničnega klasa itd. Pravoslavni pa pečejo ČESNICO.

Gospa Eva iz Pule peče po izročilu svojih prednikov iz Slavonije, iz okolice Vinkovcev. Božični kruh se tam imenuje SVETINJAK. Po vsej Istri za božič pečejo PINCO, za veliko noč KROŠTULE iz prhkega testa, za pusta FRITULE (miške), zelo dober pa je tudi istrski sladki FUŽ (istrske testenine).


Turizem Ljubljana zagotavlja tudi ostalim ponudnikom z območja, da se predstavijo v okviru RDO Osrednje Slovenije, kar je priložnost za nova sodelovanja. Študenta BIC iz Ljubljane sta promovirala pehtranove in orehove potičke, z njuno profesorico Marjeto Cevc pa smo se dogovorili za aktiviranje njihovih študentov ob delavnicah in razstavah poprtnikov. Ob tem je študent Matic ugotovil, da tudi njegova 80-letna babica iz Stične sodi med nosilke dediščine priprave poprtnikov in da ga ob prihodnjem božiču morda speče tudi sam.

Našo stojnico je obiskal tudi novinar Iztok Ilich, ki raziskuje varuhe dediščine, s soprogo.

Vsestranska Marija Imperl, direktorica javnega zavoda KTRC Radeče (levo), zavodu Parnas pomaga vzpostavljati kontakte z gospodinjami iz okolice Radeč. Tudi tam je peka poprtnika še zelo živa. Na sliki z Metko Starič iz zavoda Parnas. (Foto: Jože Prah)

V soboto je s promocijo naših skupnih aktivnosti nadaljevala Nada Lunder, ki se je aktivirala ob predstavitvi občine Dobrepolje na stojnicah Turizma Ljubljana. Zastavili pa smo tudi mednarodno sodelovanje …