Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/tu-rozce14.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 903

Rože iz papirja – v Robu

Rože iz krep papirja

Moda suhega cvetja se je razcvetela v drugi polovici 18. stoletja v Angliji, od koder se je razširila po Evropi in dosegla naše kraje v prvi polovici 19. stoletja. Sprva je bila znana le med meščani, kasneje pa so jo prevzeli tudi kmečki sloji, kjer znanje izdelave tovrstnega cvetja lahko najdemo še danes.
Rože iz papirja se pojavljajo povsod po Sloveniji. Izdelovale so jih večinoma ženske, znanje pa se je ohranjalo iz roda v rod. Rože iz papirja so uporabljali namesto svežega cvetja, ki je bilo drago, dosti manj obstojno in pozimi nedosegljivo.
Izdelovanje suhega cvetja je bilo razširjeno do 60-ih let 20. stoletja, ko ga izpodrinejo umetne rože in cenejše sveže rezano cvetje.
(Vir: Cvetje iz papirja, MOL)

Rože iz papirja v Robu

V Interpretacijskem centru Rob že od decembra dalje redno vsak torek potekajo ustvarjalnice, na katerih udeleženke izdelujejo različne rože iz papirja.

Pri izdelavi in iskanju novih idej je najbolj vztrajna in inovativna Irena Ravnikar, ki svoje znanje kot prostovoljka nesebično sproti prenašala na druge.

Pri prvih cvetovih so bili prsti še okorni, pogledi pa precej zaskrbljeni.

Po obisku otvoritve razstave rož iz papirja v Knjižnici Grosupljem nas je to še bolj spodbudilo, da poiščemo lastne inovativne izpeljave aranžmajev iz papirnatih rož. Dodatna znanja je bilo moč pridobiti tudi na sejmu Turizem in prosti čas 2011 saj so bile članice različnih društev iz vse Slovenije pripravljene deliti svoje znanje z nami. Potem pa se je pričelo zares – najprej z Ireninim študijem različnih vrst krep papirja, proizvajalcev, kje ga lahko kupimo in nenazadnje -kje je najbolj ugoden nakup.

Simpatični lončeni lončki s cvetjem iz papirja v različnih barvnih kombinacijah in velikostih so lahko čudovito darilo, je ugotavljala Irena, in nas vsak torek presenetila s kakšno novo barvno kombinacijo. Naučile smo se izdelave različnih vrtnic, nageljnov, cinij in drugih rožic.

Naslednja ideja so bili rožnati klobuki, in mesec februar je potekal v izdelavi cvetja ter opremljanju starih klobukov z različnimi rožami. Padla je odločitev – za pusta bomo rožice iz Mišje doline.

Prvo izbiranje klobukov in preizkušanje, kako nam pristojijo.


Na pusta pa smo klobuke že korajžno nosile in se skupaj z najmlajšimi podale na čisto pravi pustni sprevod po Robu,(Foto: Vlado Peček)

nato pa se z nekaj avtomobili odpeljale na pustno kosilo k Zofi in Igorju na Turistično kmetijo Grčar.

Miza se je kar šibila pod vsemi dobrotami, s katerimi so nam postregli – ričet s kračo s svežim kruhom (kolačem), ocvirkovko in flancate. Igor je raztegnil harmoniko, pa smo še zapeli.

Za konec pa še galerija naših klobukov, ki si jih lahko ogledate na razstavi v Robu še ves marec.


Svoje prostore so klobuki našli v izložbenih oknih centra – na zanimivi razstavi.
Vse tri zgornje klobuke izdelala Irena Ravnikar.


Izdelala Nevenka Peterlin.


Skupen izdelek z delavnice.