Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/sar-pir.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Razstava VSEM SLOVENCEM v Sarajevu

Razstava VSEM SLOVENCEM v Sarajevu

Z razstavo VSEM SLOVENCEM smo na povabilo Slovenskega kulturnega društva CANKAR odpotovali v Sarajevo.


Sarajevo ponuja vrsto nepozabnih doživetij, še vedno pa so vidni tudi sledovi prestanih grozot.


Na ogled smo jo postavili v Zgodovinskem muzeju mesta Sarajeva. V njem so posledice vojne še vedno vidne.


Razstavne panoje o Trubarjevi življenjski poti, Arharjev kip Trubarja in vitrine s prikazom razvoja knjige so tako na ogled od 15. do 30. marca 2008 vsak dan od 9. do 19. ure. Obiskovalci pa si lahko ob obisku ogledajo tudi film Trubarjevi kraji.


Tokrat sva razstavo v Sarajevu predstavila Metka in Jože Starič, saj številne obveznosti na Trubarjevini ostalim preprečile obisk. Za naju je ves čas skrbela neumorna tajnica društva SKD Cankar – gospa Beti Strunjaš, na sliki levo.


V društvu skrbijo tudi za pouk slovenskega jezika, ki ga vodi učiteljica Melita. Z veseljem in velikim zanimanjem sem se jim pridružila pri uri slovenskega jezika za odrasle.


Zvečer smo za člane društva – mlajše in starejše – pripravili knjigoveško delavnico, na kateri so izdelovali knjige – miniaturke in tiste, malo večje.


Na delavnici sta skupaj ustvarjali nekdanja učiteljica in učenka.


Bili smo prav uspešni – navodila so bila slovenska, da pa je šlo lažje, je Jože priskočil na pomoč še v hrvaškem oz. bosanskem jeziku.


Razstavo smo odprli v soboto, 15. marca, po njihovi skuščini (občnem zboru društva). Dvorano v Zgodovinskem muzeju so člani popolnoma napolnili, med gosti pa so bili tudi nekateri predstavniki Urada za Slovence, mesta Sarajeva in veleposlaništva Slovenije.


Mladi pevci, ki ravno tako vneto obiskujejo pouk slovenskega jezika, so že navsezgodaj trenirali.


O razstavi je spregovorila Metka Starič, obiskovalci pa so si z zanimanjem ogledali tudi film Trubarjevi kraji.


Predsednica društva ga. Dina je v imenu društva prevzela darilo – kip Trubarja, delo kiparja Aleksandra Arharja, ki bo v Trubarjevem letu v društvenih prostorih dobil še posebej častnmo mesto.


Dogodek je posnela tudi sarajevska nacionalna televizija.


Za konec seveda ne sme manjkati spominski posnetek.

Poleg sladkih daril naju je na koncu čakalo še eno presenečenje – gospa Beti je namreč poskrbela za organizacijo ogleda bosanskih piramid, podzemnih hodnikov in ostalih zanimivosti Visokega, kar je bilo z enim najboljših vodičev – Harisom- še eno nepozabno doživetje.