Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/roth5.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Razstava Vsem Slovencem v Rothenburgu nad Taubero

Vsem Slovencem v Rothenburgu nad Taubero
18. april – 18. maj 2008

V času od 18. aprila do 18. maja razstava Vsem Slovencem (tokrat brez vitrin) gostuje v mestni hiši v ROTHENBURGU nad Taubero, kamor se je Trubar zatekel k Vidu Dietrichu.
Da gostuje tam, je v največji meri zaslužen dr. Zvone Štrubelj, slovenski duhovnik iz Stuttgarta, sicer pa naše gore list, iz sosednjega Dobrepolja, ki je naš največji podpornik pri gostovanjih v Nemčiji.

V petek, 18. aprila, je imel dr. Zvone Štrubelj predavanje za evangeličasnko skupnost, ki je zelo dobro uspelo. Poslal nam je tudi naslednjo novičko: “Razstava VSEM SLOVENCEM je na ogled v mestni hiši, ki je zares imenitna lokacija. Razstava je tam odprta cel mesec, od 18. aprila do 18. maja 08. Zelo lepo so jo sprejeli; dnevno gre mimo več kot sto obiskovalcev. Zares imenitno. ”


Dr. Zvone Štrubelj med predavanjem. Za nemške obiskovalce je sedaj na voljo tudi natisnjen vodnik po razstavi v nemškem jeziku, ki je prav simpatično oblikovan.

Kako izgleda razstavni prostor v Mestni hiši v Rothenburgu nad Taubero, si lahko ogledate na priloženi fotografiji – s pomočjo našega sodelavca dr. Štrublja smo pridobili lesena stojala, ki so lepo vidna.

Razstava se konec maja seli v KEMPTEN v prostore evangeličanske cerkve, nato pa v evangeličanski dom v DERENDINGENU, kjer bo v času velikih nemških praznovanj v Nemčiji v začetku junija.

Ker smo s pomočjo Javnega zavoda Trubarjevi kraji lahko pripravili duplikate panojev, se razstava vzporedno potuje tudi po Sloveniji in Hrvaški.
Iz PULE, kjer je doživela odličen odziv, skupaj z okroglo mizo, na kateri sta sodelovala tudi Andrej Perhaj in dr. Mihael Glavan, se sedaj seli na TRUBARJEVO DOMAČIJO,

16. maja pa bo v OŠ dr. Pavla Lunačka v ŠENTRUPERTU, kjer bo predaval tudi dr. Štrubelj in se zbirajo prispevki za odkup slovenskega doma v STUTTGARTU, kjer deluje dr. Štrubelj.

Še nekaj utrinkov iz Rothenburga (ob našem popotovanju po Trubarjevih krajih ter nabiranju gradiva za razstavo v marcu 2007)


Barbara Pečnik na glavnem trgu pred mestno hišo v Rothenburgu.


Niko Samsa in Barbara pred spominsko ploščo na cerkvi v Rothenburgu, kjer je deloval Trubar (postavilo Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar v letu 2000)