Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/vsi1.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Razstava Vsem Slovencem do decembra gostuje na Reki

Gostoljuben sprejem Slovencev na Reki se je začel že dosti prej, kot se je zgodila otvoritev razstave. Ko sva s snemalcem Nikom iskala ustrezen parkirni prostor v bližini Slovenskega doma, naju je prijazna gospa po slovensko povprašala, če kaj potrebujeva. Videla je namreč ljubljansko registracijo, in pomislila, da “tile Slovenci gotovo potrebujejo kakšno pomoč”. Izkazalo se je, da je gospa dolgoletna pevka v Mešanem pevskem zboru Bazovica, ki je s pesmijo pričel petkov večer, 12.10., ko smo razstavo odprli.

Še posebej vesel je bil našega obiska tudi Alojz Usenik, vodja dramske sekcije, ki izvira iz Krvave Peči (v občini Velike Lašče) in nas pričakal s cvetjem.

Vse prisotne je pozdravil predsednik društva Vitomir Vitaz. Trubarjevo življenjsko pot je predstavil Andrej Perhaj, sicer vodnik na Trubarjevi domačiji in navdušil vse prisotne. Ti so si lahko ogledali tudi kratek film o Trubarjevih krajih, kot jih skozi oko kamere vidi Niko Samsa. O razstavi je spregovorila Metka Starič, Barbara Pečnik pa se je zahvalila našim gostiteljem na Reki. Med obiskovalci je bil tudi avtor skulpture, slovenski kipar Aleksander Arhar.

Ob dogovorih za gostovanje na Reki je nastal še dodaten pano, posvečen aktivnostim Slovencev na Reki. Na njem so tako predstavljene vse skupine iz društva, zanimiv projekt Slovenska informativna točka in povezava med velikolaško šolo Primoža Trubarja in reško, ki se imenuje po Nikoli Tesli. Omenjeni pano bo sedaj z razstavo potoval dalje, ob vsakem novem gostovanju pa mu bomo dodali dodali še po enega, ki bo namenjen soorganizatorjem razstave – to bodo slovenska društva ali organizacije v tujini.

Med gosti sta bila tudi ravnatelj velikolaške osnovne šole Edi Zgonc in ravnateljica reške osnovne šole Nikola Tesla – ga. Nada Bedenicki, ki že več let uspešno sodelujeta.

Odprtja razstave sta se udeležila tudi Dragica Trobec iz Mestnega muzeja iz Ljubljane, ki v projektu sodeluje kot strokovna sodelavka, ter Matjaž Gruden, direktor javnega zavoda Trubarjevi kraji iz Velikih Lašč.

Razstavo so gostje sprejeli z navdušenjem.
Še posebej se želimo za pomoč zahvaliti:
Vitomiru Vitazu, predsedniku društva Bazovica,
Marijani Košuta, ki je poskrbela za vse organizacijske zadeve,
Marjani Mirkovič, za sodelovanje in pomoč, ter
Vidi Srdoč, za hrvaške prevode na panojih in v vitrinah.

Več o razstavi Vsem Slovencem …>

Več o KPD Bazovica Reka…>