Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/trubarjeva_domacija.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Prva sobota 3.5. po Trubarjevo

Parnas, zavod za kulturo in turizem Velike Lašče
vas v sodelovanju z ostalimi izvajalci vabi na
PRVO SOBOTO V MESECU “PO TRUBARJEVO”
za družine in individualne goste

Pred nami je že druga spomladanska sobota, ki je kot nalašč za družinski izlet. Ker je letos Trubarjevo leto, smo pripravili program, po katerem lahko obiščete različne lokacije, ki so povezane s Trubarjem – torej posvetite prvo soboto v mesecu Trubarju.

Zbrali smo uporabne podatke o vstopninah, poiskali popuste za družine, in rezervirali termine, v okviru katerih boste lahko na posameznih lokacijah zvedeli kar največ o našem pomembnem rojaku.

Prijaviti pa se je potrebno le za Trubarjevo malico. Če želite, pa nam lahko pošljete informativni mail, da nas nameravate obiskati. (metka@zavod-parnas.org).

Obiščite Trubarjeve kraje in preživite lep dan v krogu svojih najbližjih ali prijateljev.

Na našem naslovu www.zavod-parnas.org bomo sproti objavljali tudi podobne namige za izlete še naprej, na tej strani se lahko tudi naročite na naše novice, pa vas bomo sproti obveščali.

Ves dan
Škocjan – spomenik Trubarju in cerkev sv. Kancijana
Možnost ogleda spomenika pred cerkvijo in škocjanske cerkve, kjer je bil Trubar krščen (na Trubarja spominjajo spominska plošča v cerkvi, gotska rebra v stranski kapeli in sklepnik z grbom turjaških grofov. V cerkvi je v obdobju 1586-1589 služboval tudi Jurij Dalmatin, ki je večkrat pridigal na turjaškem gradu). Za ogled cerkve za ključ pozvonite v bližnjem župnišču.

13.00-15.00
Gradež

Trubarjeva malica (krhljevka, kruh krhljak, prosena češpljeva kaša iz krušne peči) z vodenim ogledom Gradeža, sušilnice sadja Gradež in zbirke kmečkega orodja pri Zabukovčevih.

Vstopnine:
– vstopnina z malico: 4,5 EUR Obvezne najave za prehrano najkasneje do 9. ure zjutraj v soboto na 041 766 116 Boris Zore)
– vstopnina brez malice: 2,5 EUR
Popust za družine: 1 otrok gratis

14.30
Grad Turjak

ob 14.30 Vodena razlaga z ogledom gradu
Na gradu je na ogled
razstava Trubar in Turjaški,
ki prikaže povezave med Turjaškimi gospodi Auerspergi in Trubarjem. Turjaški so Trubarja poslali v šolo na Reko, pa tudi kasneje so mu ves čas stali ob strani. Bili so meceni umetnosti, podpirali protestantsko vero in slovenski jezik.
Ogledali si boste lahko prenovljeni skrivni rov Jurija Dalmatina, ki je po zadnji obnovi lepo viden. In seveda še kup zanimivosti, ki jih skriva grad Turjak.

Vstopnine:
1. Razlaga z ogledom gradu: Učenci, dijaki in študentje 2 EUR, odrasli 3 EUR.
Popust za družine: družina s šolarji 5 EUR

16.00
Trubarjeva domačija

voden ogled z lokalnim vodnikom – spominska soba, galerija Skedenj z vsakokratno razstavo, mlin, žaga
Vstopnine: Učenci, dijaki, študenti: 2 EUR. Odrasli 3 EUR.
Popust za družine: družina s šolarji 5 EUR
Predšolski otroci, invalidi, novinarji, člani Slovenskega muzejskega društva in ICOM, protokolarni gostje: prost vstop

od 10. – 13. in od 16. – 19. ure.
Muzej Miklova hiša v Ribnici

Trubar je dvakrat obiskal Ribnico 1562 in 1567, ko se je v ribniškem gradu z ujetim turškim svečenikom dogovarjal o možnostih prevoda biblije v turški jezik.

Od maja do oktobra razstave lahko obiščete vsak dan, razen ponedeljka, od 10. – 13. in od 16. – 19. ure.
Vstopnine: Odrasli 2,5 EUR. Šolska mladina, dijaki, študenti: 1,7 EUR. Upokojenci: 2,1 EUR. Popust za družine: 1 otrok gratis

Ostanke gradu na Bregu pri Ribnici
kjer je Trubar pridigal, ko so ga pregnali iz Ribnice (tam naj bi imel bogoslužje v cerkvi sv. Štefana), si je mogoče ogledati samostojno, kadarkoli.