PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

POT MODREGA BLEŠČAVCA

Pot modrega bleščavca je urejena z namenom usmerjanja obiskovalcev po območju NATURA 2000 – Mišja dolina, ki se pričenja tik za Trubarjevo domačijo. Vodi s Trubarjeve domačije 1 km ob reki Rašici navzgor, mimo mokrotnih travnikov in nizkih barij Velikega loga (SV del območja Natura 2000 Mišja dolina). Namenjena je posameznikom in manjšim skupinam, da lažje razumejo delovanje mokrotnih travnikov in nizkih barij in jih povabi k njihovemu ohranjanju.

Je lahka, kilometer dolga tematska pot v eno smer, ki je označena vzdolž reke Rašice. Primerna je za vse starosti, potrebujete pa primerno obutev. Obisk poti traja eno uro, lahko tudi več. Za otroške vozičke pot ni primerna.

Ime je dobila po kačjem pastirju modrem bleščavcu, ki ga ni težko prepoznati po njegovih izrazito modrih krilih. Je zelo razširjen, rad ima hladne potoke, jajčeca odlaga med vodno rastlinje in korenine obrežnih dreves v vodo, ki je bogata s kisikom.

ZAČETEK Poti modrega bleščavca

Uvodna infotabla je pri TIC Kozolec na Trubarjevi domačiji, v katerem je interpretacijski center Mišje doline
Vstop v interpretacijski center je PROST.
Odpiralni čas: od aprila do oktobra (lahko tudi več – glede na vreme) –
sob. in ned. od 10h do 17h oz. po predhodnem dogovoru.

Pomen znakov:
1. QR koda usmerja na aplikacijo za pametni telefon ali tablico Mišja dolina 2GO – v kateri je na voljo več virtualnih poti. Med njimi je tudi Kolesarska pot modrega bleščavca.

2. Izberi primerno obutev za na pot – (pohodne čevlje ali škornje) – saj vstopaš na mokrišče. Po večjih deževjih so deli poti lahko celo neprehodni.

3. Pot je primerna za raziskovanje – vendar pri tem ne poškoduj drugih živih bitij.

4. Psi naj bodo na vrvici, da ne plašijo živali.

5. Za hojo uporabljajte označeno pot, ta vodi preko mokrotnih travnikov, ki jih kmetje 1x letno kosijo.

Vaš položaj na poti lahko preverite na vsaki postaji – poglejte, kje se nahaja modri bleščavec.

Sprehodimo se skozi Trubarjevo domačijo do Temkove žage in nato čez mostiček v jelšev log za mlinom, ter sledimo tlakovani poti. Pri objektu s sanitarijami je še en lesen mostiček, na katerem je kovinska skulptura modrega bleščavca (umetnik Aleksander Arhar).
Od tam že vidimo prvi leseni smerokaz z zeleno puščico, ki kaže ob potoku Rašica navzgor.

Sledimo ribiški stezi in smerokazom z zeleno puščico. Ostanite na označeni poti, da ne zagazite v blato. Bodite pozorni tudi na občasne dodatne kovinske tablice s pojasnili o cvetočih rastlinah. Po približno 400 metrih hoje, ves čas ob vodi, se pokaže prva postaja s stebričkom in klopco.

Pot poteka po obstoječi ribiški stezi in ima štiri postaje, na katerih so stebrički z interpretacijo in lesene klopce.
1. Vse se vrti, vse je povezano
2. Ko človek prisluhne naravi
3. MOKROTNI TRAVNIK je moj dom
4. Kje se skriva NIZKO BARJE

Dolžina poti: 1000 m – v eno smer

Težavnost: lahka pot po obstoječi ribiški stezi
POZOR: po večjih deževjih so deli poti lahko neprehodni. Preko vodnih jarkov so urejeni pregazi.

Na koncu poti vas smerokaz usmerja nazaj po isti trasi. Pri točki 4 se lahko po košenem delu sprehodite še čez log, mimo nizkih barij in nazaj.

Ideje za nadgradnjo poti:

1. Če izberete pomožen krak poti na postaji 4, lahko v bližini opazite izhod na lokalno cesto Rašica-Rob. To je nekdanja SENENA POT, po kateri so grajski hlapci z logov vozili seno na Turjak. Priključuje se (nekdanji) Učni gozdni poti Turjak-Rašica in po njej lahko pohod na Turjak nadaljujete tudi vi.

2. Na Trubarjevi domačiji si lahko izposodite e-kolesa in se po Kolesarski poti modrega bleščavca z navodili v aplikaciji Mišja dolina 2GO odpeljete skozi samo osrčje Mišje doline (vodi po lokalnih cestah in je dolga okrog 14 km).

UREDITEV POTI:

Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner projekta Mala barja Marja (2019-2023) je ZRSVN, Zavod Parnas je projektni partner, ki je sodeloval pri vsebinah in projektnih akcijah v Mišji dolini. S TIC Kozolec, v katerem je int. center Mišja dolina upravlja Javni zavod Trubarjevi kraji.