PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Greasers of Veliki Osolnik – Šmirarji z Velikega Osolnika

Za pohodnike predlagamo vzpon na Veliki Osolnik po lepo označeni evropski pešpoti E6, ki jo vzdržuje Planinsko društvo Velike Lašče.

Tik pred vasjo Veliki Osolnik je ob nekdanjem vaškem vodnjaku (štirni) urejena INFO točka za pohodnike. V sodelovanju z Zavodom Parnas (projekt Zidovi in drevesa – LAS PPD) so domačini uredili obeležje šmirarjem. V 19. stoletju je bila namreč na Velikem Osolniku razširjena obrt kuhanja kolomaza, ki so ga šmirarji v lesenih bankah hodili prodajat po svetu. Še danes se je za prebivalce Velikega Osolnika ohranilo ime ŠMIRARJI. Mimo kmetije Tekavec se povzpnemo na vrh Velikega Osolnika, kjer je čudovit razgled skoraj čez pol Slovenije in tudi na Mišjo dolino.
Vračamo se lahko po isti poti ali pa mimo Belega studenca, skozi vas Podlog in Mali Osolnik nazaj na Turjak.

Programi za šolske skupine:

vsebine o šmirarjih povezujemo s prikazom izdelave suhe robe v programu PRI SUHOROBARJU (Kmetija Tekavec, Veliki Osolnik 18 – samo po predhodnem naročilu v Zavodu Parnas – 60 minut, 3 EUR na osebo).