PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Večina ilustracij: Marija Prelog©

Kozolec pod Kukmako – The Hayrack at Kukmaka

V sodelovanju s turističnim ponudnikom Boštjan Kastelic s.p. (Marta in Boštjan Kastelic) je Zavod Parnas v projektu Zidovi in drevesa – LAS PPD uredil INFO točko za pohodnike – Kozolec pod Kukmako.

Kozolec pod Kukmako so lastniki rešili pred propadom, saj so ga odkupili v vasi Cesta v Dobrepolju in prestavili na sedanjo lokacijo ob lokalni cesti Kukmaka–Jakičevo pod naseljem Kukmaka.

Pod kozolcem je mogoče najeti prostor za pogostitve in druženja, lahko degustiramo hrano ob kulinaričnih pohodih, občasno tam zaživi inovativna tržnica idej in lokalnih proizvodov, lahko obiščemo urejeno zbirko kmečkega orodja za pridelavo žit, na podstrešju se bo nekoč dalo prespati na seniku.

Kozolec pod Kukmako predstavlja INFO TOČKO za pohodnike po Poti razgledov Phototrails, obisk zbirke pod kozolcem pa je možen le po predhodnem dogovoru z lastnikoma.

Zbirko sestavlja več delov:
– priprava zemlje za setev,
– sejanje žita, žetev in metev,
– ločevanje žita od plev,
– shranjevanje žita,
– odnašanje žita v mlin in
– peka kruha v kuhinji.

Marta Kastelic je zbirko namenila mlajšim generacijam, da bi lažje prepoznale pomen samooskrbe ob pridelavi hrane v današnjem času – in razumeli pot od zemlje do kruha. Iz svoje bogate zbirke starih predmetov, ki jih zbira že vse življenje, je izbrala predmete, ki so vezani na pridelavo žit, z zgodbico pa sta simpatična Miška in Mišon povezana z vsemi tremi raškimi mlini: zgornjim – Šklopovim, srednjim – Temkovim in spodnjim – Mustarjevim.

Razstavljeni predmeti so opremljeni s kratkimi opisi, spremljajo jih uganke in reki Josipa Stritarja ter simpatične ilustracije akad. slikarke Marije Prelog.

Zaboj za drva je postal skrinja za igrače, mentrga skriva zgodbo o ptičku z božičnega kruha, ki jo lahko nadaljujete kot Ptičkov lov na zaklad (v zimskem času) ali obisk povežete z raziskovanjem Mišje doline (od pomladi do jeseni). Tudi do Trubarjeve domačije je le 10 minut hoje.

Dodatne informacije in najave: Marta Kastelic (kastelic.marta@gmail.com)