Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/bg2014_22.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Parnas pri Slovencih v Beogradu 30.5.-1.6.

Na povabilo Društva Slovencev v Beogradu – društvo Sava smo letos konec maja za naše rojake v Beogradu izvedli dve delavnici – freske in peko poprtnika. Na tridnevno potovanje (30.5. do 1.6.2014) smo tokrat odšli Majda Tekavec ter Jože in Metka Starič.

Beograd se je še prebujal v sveže jutro, ko smo se od hotela sprehodili do društvenih prostorov. V tem času je v eni večjih galerij na ogled razstava Jožeta Ciuhe.

V Beogradu smo se počutili že kot doma, saj smo Društvo Slovencev v Beogradu – Društvo Sava obiskali že drugo leto zapored. Svoje prostore imajo v samem centru Beograda – na Terazijah št. 3 v 9. nadstropju.

Za topel sprejem je poskrbel gospod Toma, ki so se mu kmalu pridružili še ostali člani društva. Ponosno so nam povedali, da sta le dva dneva poprej prostore društva obiskala slovenski predsednik Borut Pahor v spremstvu veleposlanika Francija Buta.

Gospe so dobre kuharice – gospa Metka nas je presenetila s slanim pecivom, ki ga je pripravila z zeljem, ki ga pogosto uporabljajo za pripravo pite. Vendar gre za povsem drugačno rastlino, ki je v Sloveniji pravzaprav nimamo, gre za velike podolgovate zelene liste, ki po obliki malo spominjajo na blitvo, po okusu pa bolj na kislico. Običajnemu zelju pa v Srbiji pravijo kupus.

Delavnica se je pričela s kratko predstavitvijo projekta o Trubarjevih krovaških malarjih, Metka je predstavila potek delavnice, potem pa je sledil ogled filma.

Udeleženci delavnice so se nato ob mentorstvu lotili dela.

Pripravili so omet iz apna in peska in ga nanesli na zadnjo stran keramičnih ploščic.

Ko je bil omet pripravljen, so se lotili slikanja z naravnimi pigmenti, ki so jih mešali z vodo.

Ob gostovanjih pri Slovencih v tujini spoznavamo številne zanimive življenjske zgodbe.

Nastale so zanimive freske, vsaka malo drugačna.

Po delavnici smo si vzeli nekaj časa za kosilo in ogled mesta, ki je na vsakem koraku zelo zanimivo.

Španci so v Beogradu promovirali prihajajoče svetovno prvenstvo v Košarki.

Na Kalemegdanu je vedno živahno. Igra prestolov, nanizanka s programa HBO, je nadvse priljubljena tudi v Srbiji – o tem je govorila več metrov dolga vrsta čakajočih, ki so želeli sesti na prestol in se fotografirati.

Barviti detajl z beograjske trdnjave.

Popoldne je bila na sporedu delavnica priprave poprtnika, ki jo je vodila Majda Tekavec.

Skupaj z udeleženkami je Majda zamesila mehko testo in spotoma odkrivala drobne kuharske skrivnosti.

Gospe so se nato lotile oblikovanja okraskov …

… in okrasile vsaka svoj poprtnik.

Seveda spominski posnetek ne sme manjkati.

Ob zaključku se nam je pridružil še predsednik društva Sava – Saša Verbič in dogovorili smo se, da se prihodnje leto ponovno vrnemo – z novimi vsebinami.

V nedeljo zjutraj smo se udeležili še slovenske nedeljske maše.

Po obveznem obisku beograjske tržnice Zeleni venac, kjer smo odkrili tudi nenavadno “zelje”, smo se počasi odpravili proti Velikim Laščam.

Brez pravih turških baklav pa tudi ne gre …

Preberi tudi:
Gostovanje zavoda Parnas pri Slovencih v Beogradu v letu 2013

Foto: Jože in Metka Starič