Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/sprehod4.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1044

Zavod PARNAS Gornje Retje 3 1315 Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

NOVO Po utrdbah 16. stoletja

NOVO!

Hej, počitniški zaspanci!

Vabimo vas, da poletne NEDELJE preživite v 16. stoletju! Obiščete lahko naslednje lokacije, ki bodo odprte vsako nedeljo v juliju in avgustu po priloženem urniku!

Jutranji VZPON NA AHCA (Gora 748 m) nam požene kri po žilah!
Hoje je za dobre pol ure, če avto pustimo na avtobusni postaji Mali Ločnik pri Turjaku. Z vrha se odpre čudovit razgled po okoliških vrhovih, ljubljanski kotlini in sega vse do Alp.


V Parnasu smo poskrbeli, da bosta cerkev in zvonik sedaj vsako nedeljo odprta. Cerkev sv. Ahca je že sama po sebi arhitekturna zanimivost, v notranjosti jo krasijo freske Janeza Ljubljanskega iz 15. st. in dela Trubarjevih krovaških malarjev. Andrej Turjaški jo je dal prenoviti po zmagi v bitki pri Sisku 1593, ki se je odvila ravno na dan sv. Ahca.
Samostoječi zvonik je v 16. st. služil tudi v obrambne namene.
Ohranjen je popis preskrbljenosti signalne točke sv. Ahca z orožjem iz leta 1596:
– trije dvofuntni možnarji brez smodnika
– en dvofuntni falkonet
– en srednji enainpolfuntni falkonet
– 35 uporabnih pušk s stojali
– 30 neuporabnih pušk s stojali.
O ostalih zanimivostih in zanimivi legendi razpela iz cerkve pa si lahko preberete na stalni zgodovinski razstavi Po sledovih Andreja Turjaškega v samostoječem zvoniku.
ODPRTO: nedelja od 9h do 12h
Prost vstop!

Spust z Ahca si polepšamo z ogledom STARE DUŠČAKOVE KAŠČE na Malem Ločniku tik ob cesti, v kateri je na ogled zanimiva zbirka unikatne keramike Katarine Duščak.
ODPRTO: nedelja od 9h do 12h (od 19. julija dalje)
Prost vstop!

S spustom z Ahca že sledimo TURJAŠKI TURISTIČNI POTI. S parkirišča (avt. postaja Mali Ločnik), kjer smo pustili avto, se po označeni poti spustimo do zgornjih dveh BAJDINŠKIH SLAPOV , sledimo oznakam evropske pešpoti.
Že po nekaj minutah naletimo na ostanke starega mlina, nato pa na 4-5 metrov visok slap (to je tretji bajdinški slap, če jih štejemo od spodaj navzgor), takoj nad njim pa je še četrti, oz. slapišče v dveh stopnjah, 5 metrov visoko. Če se od tretjega slapa ob potoku spustimo malo navzdol, sledi slapišče z lehnjakovimi skočniki in na koncu zapuščena hiša z jezom, nazadnje je v njej prebivala bajdinška Pepca.
Dostop do spodnjih dveh slapov vam s te strani odsvetujemo, zlasti v dneh, ko je teren razmočen. Priporočamo vam, da do spodnjih dveh slapov dostopate s spodnje strani (mimo grajske kapele na pokopališu, od koder vodi ozka makadamska steza.

Od Bajdinških slapov se vrnemo do avta ali pa nadaljujemo pot proti Turjaku naprej mimo grajskih ribnikov (na drugi strani magistralne ceste je Gostilna pri Murnu), spominskega obeležja NOB od koder je z vrha vzpetine čudovit pogled na Turjaški grad, ter se mimo nekdanjih grajskih štal ob katerih je parkirišče in igrišče za odbojko, v bližini pa tudi Picerija Rozamunda, spustimo do turjaškega gradu.


TURJAŠKI GRAD je najmogočnejši grad na nekdanjem Kranjskem in s svojo renesančno podobo nas popelje v čas zmagovitih bojev turjaških grofov. Volovski stolp nosi podobo tura, ki je prepoznavni znak mogočne rodbine Auerspergov.
Ob nedeljah ODPRTO: sob. 12h-19h, ned 11h-19h
VSTOPNINA (za družine 5 EUR, odrasli 3 EUR, študenti 2 EUR).

Za vodene oglede gradu z vodnikom je poskrbljeno vsako polno uro.

V poletnem času smo za vas pripravili POLETJE NA GRADU z zanimivimi razstavami, številnimi delavnicami in aktivnostmi za otroke in odrasle.
Več o Poletju na gradu si lahko preberete na straneh Javnega zavoda Trubarjevi kraji.

Na ogled so zanimive razstave, ki jih je pripravil ali pri njih sodeloval tudi zavod Parnas.
PO SLEDOVIH ANDREJA TURJAŠKEGA – potujoča zgodovinska razstava o bitki pri Sisku zgodovinarke Barbare Žnidaršič z maketami gradov otrok iz turjaškega vrtca
RASTLINJE V CVETJU – razstava risb Marije Prelog – v grajskem stolpu
TRUBAR IN TURJAŠKI – zgodovinska razstava o povezanosti Trubarja in turjaških grofov Auerspergov zgodovinarke Barbare Žnidaršič


V Parnasu smo za vas na gradu Turjak pripravili poletje na gradu v več oblikah:
V KNJIGOVEŠKI DELAVNICI lahko mali in veliki izdelate vsak svojo miniaturno knjižico (od 5. julija dalje).

RAZISKOVANJE Z GRAJSKIM DUHCEM HERBARTOM, ki bo zlasti otroke na skrivnosten način povabil v tekmovanje med turško in krščansko vojsko v bitki pri Sisku, popeljal do grajskih ječ, skrivnega rova in sobice Jurija Dalmatina ter poslikane Dalmatinove kapele in knjigoveške delavnice. (avgusta)

nedelja od 14h do 16h
PRISPEVEK poleg vstopnine: 2 EUR

Sami se lahko odpravite še do razvalin starega gradu, kjer je stalo prvotno domovanje turjaških gospodov ali polenarite v senci grajske lipe, katero je opeval že Prešeren (sicer kot hrast) v svoji Turjaški Rozamundi.

PREHRANA:
Gostilna pri Murnu Turjak – ponudba kosil po naročilu; odprto od 10.-22. ure (051 629 005)
Več o Gostilni pri Murnu …

Picerija Rozamunda Turjak– ponudba pic; odprto od 7.-22.ure, pice od 13.ure dalje
Več o Piceriji Rozamunda …

V dan, ki si ga razporedite po svoje lahko vključite še:


SUŠILNICA SADJA NA GRADEŽU
Ogledali si boste, kako vaščani še danes sušijo sadje tako kot njihovi dedi, spoznali, kako deluje vaška sušilnica sadja na drva in se sprehodili po vasi, pokukali pod Zabukovčev kozolec z zbirko kmečkega orodja za pridelavo prosene kaše, v črno kuhinjo in opazovali zanimive vaške vodnjake.
ODPRTO: ob nedeljah od 13h do 15h
Vstopnina.
Več o sušilnici sadja in Gradežu na spletni strani DOD.

TABOR CEROVO
Gotovo najlepše rekonstruiran protiturški tabor na Slovenskem se nahaja le dobrih 15 minut vožnje od Turjaka. Povzpeli se boste lahko na lesene hodnike znotraj obzidja, si ogledali freske v cerkvi, pokukali na razstavo v enem od obrambnih stolpov in še kaj.
ODPRTO: nedelja od 16h do 18h
Vstopnina.

Več o taboru Cerovona straneh TIC Grosuplje.

Nedaleč stran je ŽUPANOVA JAMA, ki naj bi v svojem vhodnem delu (Ledenica) že služila tudi kot zatočišče kmetom pred turškimi vpadi. V čudovit podzemni svet se boste podali v spremstvu vodnika.
ODPRTO: ob sobotah, nedeeljah in praznikih ob 15h – voden ogled.
Vstopnina.

Več o Županovi jami na straneh TIC Grosuplje.

NARODNI MUZEJ SLOVENIJE – lokacija METELKOVA (Ljubljana)
V okviru Študijskih zbirk zgodovine in uporabne umetnosti so na ogled:
mašni plašč, izdelan iz plašča HAsana paše, poveljnika turške vojske v bitki pri Sisku. V njem so maševali v ljubljanski stolnici v spomin na zmagovito bitko pri Sisku, po kateri Turki niso več vpadali na Kranjsko.
– relief bitke pri Sisku – z natančnim prikazom postavitve turške in krščanske vojske, zmagovitega prihaoda Andreja Turjaškega v Karlovac idr.
– orožje in oprema iz 16. stoletja.
ODPRTO: tor-ned od 10h do 18h, pon. zaprto
Vstopnina.

Več o študijskih zbirkah v Narodnem muzeju Slovenije – lokacija Metelkova.