PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456 Vse ilustracije na strani: Marija Prelog©

Mišja dolina


ZA POSAMEZNIKE (2-10 oseb)
sprehodi po Mišji dolini z vodnikom

Po Mišji dolini z okolico se do aktualnih zavarovanih rastlin sprehodite v spremstvu vodnika interpretatorja.
Primerno za: manjše skupine (2-6) po dogovoru
Izhodišče: INFO SREDIŠČE na Trubarjevi domačiji
Trajanje: 2 uri (10 EUR/osebo)
– KRANJSKI JEGLIČ (april, maj)
– DIVJE ORHIDEJE  (maj, junij)
LOV NA MESOJEDKE (avgust)

DRUŽINE Z OTROKI:
z nahrbtnikom ob Rašici

Po predhodnem dogovoru se odpravite na raziskovalno pot po Trubarjevi domačiji in ob reki Rašici, kjer z namigi v aplikaciji Mišja dolina 2GO in nahrbtnikom s pripomočki raziščete živalski in rastlinski svet mokrotnih travnikov in nizkih barij. Program zajema voden ogled info središča Mišja dolina z namigi za samostojno raziskovanje na terenu. Vsebina nalog se spreminja. Pri reševanju nalog sodeluje celotna družina. Trajanje: 1 ura
Dodatne informacije: 041 833 456 (Metka), info@zavod-parnas.org


VEČJE SKUPINE (16-25):
kulinarični sprehodi HOJA Z OKUSOM

Sprehod po Mišji dolini lahko nadgradimo v kulinarični sprehod.  Za degustacije iz kulinaričnega nahrbtnika ali na dogovorjenih lokacijah poskrbi Lili Mahne s kmetije Mohor v Javorjah. Razpisani termini v spomladanskem času oz. po dogovoru.
Več informacij na: HOJA Z OKUSOMKOLESARJENJE PO MIŠJI DOLINI

Z aplikacijo MIŠJA DOLINA 2GO
V aplikaciji izberete pot Kolesarska pot modrega bleščavca in po GPS koordinatah prekolesarite del Mišje doline s postanki – vsebine pa zajema aplikacija (pripravila Urška Hren).
Več na: Aplikacija Mišja dolina 2GO

Samostojne KOLESARSKE TURE po okolici na GPS tour
INFO: lokalni vodnik Jože Starič
(joze@staric.net, 031 361 564)

Tradicionalno KOLESARJENJE NA ČAS po Mišji dolini
(TVD Partizan):3. nedelja v juniju:  kolesarski kronometer po Mišji dolini Knej-Karlovica

Povezava na INFO center MIŠJA DOLINA NATURA 2000
Povezava na FB Mišja dolina
Povezava na Instagram Mišja dolina

Želite vedeti več o
MIŠJI DOLINI – NATURA 2000

1. Kot območje NATURA 2000 je Mišja dolina varovana od aprila 2013.

Velikost območja: 6 km2 (637,25 ha): severni rob poteka v smeri ceste od Rašice do Roba (Veliki log, Log, Konjski log); osrednji del se razteza po dolini od Kneja preko Stop vse do Karlovice (Trnovec); južni del se pričenja na logovih pod Malo Slevico in sega po dolini do Podstrmeca, Brloga in ob potoku Kozmanjka.

Najdragocenejši deli območja so mozaiki mokrotnih travnikov z modro stožko, in nizkih bazičnih barij (habitatni tipi 6410, 7210, 7230). V Mišji dolini je prisotnih 8 zavarovanih vrst  Natura 2000 (1193, 1098, 1903, 1093, 1065, 6169).

2. Kot kulturna krajina reke Rašice in Mišje doline pri Ministrstvu za kulturo (Register nepremične kulturne dediščine – evidenčna št.  18465)

Kulturna krajina obsega uravnano dno Robarice, Črnega potoka in Rašice z mozaično parcelno strukturo njivskega sveta ter vasi in kulturne terase ob vznožju pobočij. Kulturna krajina obsega dno doline Robarice od Roba na zahodu in Rašice do Rašice na vzhodu ter Mišjo dolino na jugu.


Projektne aktivnosti Zavoda Parnas v Mišji dolini:

  • Mala barja Marja (2017-2023)
    V obdobju 2017-2023 v Mišji dolini poteka kohezijski projekt MALA BARJA – MARJA (Izboljšanje stanja bazičnih nizkih barij in prehodnih barij v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem),  ki ga vodi Zavod RS za varstvo narave skupaj s projektnimi partnerji: Občino Bled, Občino Trzin, Občino Logatec in Zavodom PARNAS iz Velikih Lašč. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Več na Mala barja – Marja – Zavod PARNAS (zavod-parnas.org).

Pretekle Parnasove aktivnosti, vezane na Mišjo dolino:

  • Gradnja dediščinske skupnosti – Interpretacijski center Parnas v Robu (feb 2010 – feb 2016)
  • Rdeči seznam Mišje doline (Zavod Parnas, 2010, sofinanciralo Ministrstvo za okolje in prostor ter Urad za komuniciranje)
  • Mokrišče – izziv za podeželje (Zavod Parnas, 2009, sofinanciralo Ministrstvo za okolje in prostor ter Urad za komuniciranje)