Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/marjanca8.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Marija Prelog razstavlja na gradu Turjak

Na gradu Turjak je od 17. junija do konca avgusta 2009 na ogled razstava Rastlinje v cvetju – zbirka botaničnih risb akademske slikarke Marije Prelog. Ob odprtju razstave so izšle tudi njene razglednice iz Mišje doline, ki jih je zavod Parnas izdal v okviru projekta Mokrišče-izziv za podeželje.

Objavljamo nekaj utrinkov z otvoritve razstave v sodelovasnju JZTK in Zavoda Parnas.


O avtorici razstave:
Marija Prelog
je slikarka, ilustratorka in oblikovalka. Rodila se je 24. oktobra 1954 v Celju. Otroška leta in mladost je preživela v Slovenskih Konjicah, njen dom je bil Zlati Grič v Škalcah. Diplomirala je leta 1980 iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je obiskovala tudi slikarsko specialko. Delovno pot je začela kot samostojna oblikovalka v Design biroju v Ljubljani, nato kot likovno-grafična urednica v DZS. Od leta 1990 je svobodna umetnica (samozaposlena v kulturi). Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov .

Doma je v Ljubljani, v Kosezah, v zelenju terasastih blokov, v drugem nadstropju z velikimi koriti rastlinja, ki se združujejo s krošnjami dreves. Obiski ptic različno v letnih časih in tudi drugih malih živali so vsakodnevni.

Glavnino njenega dela predstavlja ilustracija v povezavi oblikovanja od strokovnih publikacij do slikanic. Je avtorica dveh knjig o risanju in rezljanju z zlaganjem živali iz papirju (Jaz pa rišem in Rišem, režem, zlagam). Seznam obsežne bere njenih del najdemo na Cobiss Izumu. V zadnjih letih zase ustvarja slike rastlinja, “botanične risbe z malo več” (… to so rastline v vseh svojih značilnostih kompozicijsko urejene v prostor kvadrata).

Svinčnik, akvarel in belina papirja so ji enakovredni pripomočki podajanja likovnega sveta.
Natančno risbo s svinčnikom dopolnjuje z akvarelom v vsem svojem razponu od prosojnih plasti do zasičenih tonov. Podobe rastlinja in živali (… lahko živali s človeško mimiko) iz navadnega sveta okrog nas vnaša v ilustracije, ki s svojo asociativnostjo dodatno označujejo prostor in čas dogajanja literarne vsebine.
Marija Prelog se je v velikolaški deželi že predstavila s samostojno razstavo risb Ptice (Trubarjeva domačija na Rašici, 2005). Na skupinski razstavi Obrazi Primoža Trubarja (Grad Turjak, 2008) je kranjsko lilijo, prvič opisano v 16. stol., edinstveno povezala s Trubarjem in tako prepletla kulturno dediščino z naravo. Je tudi avtorica treh novonastalih kompletov razglednic ogroženih živalskih in rastlinskih vrst z mokrišč Mišje doline z Velikimi logi zahodno od Velikih Lašč. (M.P.)
Naslov: Marija Prelog, Ulica bratov Učakar 112, 1000 Ljubljana. e-pošta: marija_prelog@t-2.net


Za nežen glasbeni uvod je poskrbela Pavla Lušin.


Barbara Pečnik iz JZTK je predstavila avtorico.


Metka Starič iz zavoda Parnas je avtorico povabila, da predstavi nove razglednice iz Mišje doline, ki jih je zavod Parnas izdal v okviru projekta Mokrišče-izziv za podeželje.


Še čestitke s strani Matjaža Grudna, direktorja JZTK.

Pripravila: Metka
Foto: Jože