PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Levandine iz Mišje doline

V projektu Metulji in kačji pastirji – LAS PPD smo si med naloge zadali, da v sodelovanju s Parnasovimi prostovoljci pridobimo tri nove produkte za lokalni TIC. Povezani morajo biti s ponovno uporabo starih vezenin oziroma rokodelskimi znanji izdelave vezenin in čipk. V študijskem krožku Parnas smo se odločile za ponovno uporabo belih vezenin in čipke (še posebej kvačkane, ki je ob mnogo bolj popularni klekljani čipki povsem zapostavljena).

Andreja Novak, ki je ustvarjalka s tisoč domislicami, je v juliju ustvarila spominek iz Mišje doline – deklice Levandine, ki jim nakvačka čipkasto obleko in klobuček ter doda suhorobarsko leseno kroglico. Sivka, ki jo pridelala na domačem vrtu v Mišji dolini, je Levandinina dišeča krinolina.

Andreja je za prodajo svojih izdelkov tudi ustrezno registrirana (pravi, da je primerna oblika za rokodelce osebno dopolnilno delo ali pa popoldanski s.p. za tiste, ki so že nekje zaposleni). Levandine iz Mišje doline so v sodelovanju z vodjo TIC Kozolec Saro Košir iz Javnega zavoda Trubarjevi kraji že naprodaj med ostalimi spominki, po vsem kozolcu na Trubarjevi domačiji pa zdaj nežno diši po sivki.

Bravo, Andreja, pa vabljeni tudi ostali, da pobrskate po omarah in pričarate nekaj novega in uporabnega. Oglasite se nam!

Skupaj z Olgo Marguč in snemalcem Tadejem Bavdkom pa smo že v intenzivnih pripravah tudi na snemanje dveh novih kratkih filmov na temo ponovne uporabe tradicionalnih vezenin in čipk iz omar naših babic. Predvidoma ju bomo posneli v drugi polovici avgusta.