Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/film_poprt_14.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Film o poprtnikih – prvi dan snemanja

Sobota, 9. novembra 2013 – 1. dan snemanja filma o poprtnikih
(Predstruge in Mala vas, Dobrepolje)

Uspešno smo pričeli s snemanjem novega kratkega filma o poprtnikih. Pokukali smo v kuhinji dveh dobrepoljskih gospodinj, Nade Lunder in Milke Padar. Oglejte si kratko reportažo!

Režiser Rok Borštnik daje gospodinji Nadi prva navodila.

Nada in njena hči Beti pripravljata okraske za poprtnik iz kvašenega testa, kot je Nado naučila prijateljica Milka Padar.

Na vzhajan hleb, ki ga je namazala z vodo, Nada polaga okraske – kito, rožice, sončke in ptičke.

Beti in “producentka” Metka iz Parnasa sta se zatopili v pogovor.

Prvi poprtnik je pečen. Nada ga je položila na praznični prt, ki ga je izvezla pokojna Peterlinova gospa iz Dobrepolja.

Na naslednji lokaciji v dobrepoljski dolini nam je pripravo poprtnika prikazala gospodinja Milka, pomagala pa ji je njena snaha Tončka.

Milka se pri pripravi in peki poprtnika močno drži tradicije in vedno zakuri krušno peč. Opazovati početje “izza kulisja” je bilo nadvse zanimivo tudi za sosede, prijatelje …

… in domače. Tudi soavtorica filma Klara Debeljak je pozorno opazovala dogajanje.

Snemanje sta si ogledali tudi ena najbolj aktivnih “botric” novega filma, Pavla Hočevar iz DPŽ Dobrepolje Struge (levo), in dobrepoljska starosta etnologije, Anka Novak.

Kar težko je verjeti, kako lepo se lahko speče poprtnik v krušni peči.

Znanje priprave poprtnika se prenaša medgeneracijsko. Ob snemanju so se zbrale štiri generacije, tudi najmlajša že zna iz testa oblikovati ptičke, ki jim prababica reče “čipke”.

Ponosni na lepo spečen poprtnik.

Gospodinja Milka med čakanjem na režiserjev znak …

… in med pogovorom z ekipo podjetja iWideo – Rokom Borštnikom in Tadejo Dejak, s katerima smo se lotili tudi tokratnega filmskega podviga (to bo že naš peti skupni projekt).

Uspešno smo pripeljali prvi snemalni dan do konca, nadaljujemo v torek. Hvala ekipi in vsem, ki ste danes pristavili svoj kamenček k nastajajočemu filmu. Še vedno pa nas lahko podprete in postanete BOTER filmu o poprtnikih.

Fotografije: Klara Debeljak, Metka Starič

Oglejte si tudi:

Film o poprtnikih – drugi snemalni dan
Film o poprtnikih – tretji snemalni dan
Film o poprtnikih – četrti snemalni dan
Film o poprtnikih – peti snemalni dan

Postanite BOTER filma o poprtnikih