Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/film_poprt_25.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

Film o poprtnikih – drugi dan snemanja

Torek, 12. novembra 2013 – 2. dan snemanja filma o poprtnikih
(Ljubljana in Gornje Retje, Velike Lašče)

Drugi snemalni dan smo pričeli v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer smo posneli izjave dr. Janeza Bogataja. Nadaljevali smo v Gornjih Retjah pri Milki Debeljak. Oglejte si kratko reportažo!

V Slovenskem etnografskem muzeju je Rok Borštnik najprej posnel izjavo dr. Janeza Bogataja. Veseli smo, da se je odzval povabilu. K sodelovanju smo ga povabili kot bogatega poznavalca dediščine poprtnika na širšem slovenskem območju in kot predstavnika komisije za vpis v Register nesnovne dediščine. Predvsem pa je za dediščinske skupnosti “uporaben” njegov pogled – dediščina za sodoben čas. Pri organizaciji snemanja nam je prijazno pomagala Maja Kostric iz službe za komuniciranje v SEM.

Gospodinja Milka Debeljak iz Gornjih Retij je vsestranska gospodinja, med drugim je tudi predsednica Društva podeželskih žena Velike Lašče.

Tadeja je poskrbela za zadnje popravke. Tudi to je del zakulisnega dogajanja.

Vsako sodelovanje z ljudmi lahko prinese nove pobude, ideje, skupne akcije. Milka nam je odkrila številne skrivnosti o peki ne le poprtnika, ampak tudi koruznega, ajdovega, pisanega kruha. “Enkrat bi lahko posneli dokumentarec samo o kruhu,” je napovedovala Klara. Zanimivo pa je, kako je naša ekipa začela ponosno razpredati o tem, da sami že pečemo ali pa še bomo pekli. Ja, zgledi res vlečejo.

Klara si zapisuje nove zanimivosti o pripravi poprtnika ter nekdanjih šegah in tradicijah. Nekatere bodo preživele, druge najbrž ne. Naš namen v filmu je prikazati dejansko stanje.

Pri Milki ptičkom rečejo “tički”, repke pa jim oblikuje na poseben način – z vilicami.

Občudovali smo pripravo kite – hitro in povsem enakomerno. Ni slučaj, saj Milka ni le mojstrica poprtnika ampak tudi peke pletenic in dobiva priznanja na državnih tekmovanjih.

“Župnek je pri meni vedno malo drugačen” pove, “včasih kita nastane malo daljša, pa jo potem kako drugače zvijem. Vsekakor pa so na poprtniku poleg kite še tički, običajno tudi letnica.” Ne, niste videli narobe, da bi kita ne ušla s poprtnika, jo je pripela z zobotrebci, ki jih je po peki odstranila: “Gospodinje smo si vedno znale pomagati, da okraski niso ušli z župneka,” še pove.
.

Milka peče v običajni pečici, da pa se ji od vrha preveč ne zapeče, kruh proti koncu peke pokrije z aluminijasto folijo.

Skrivnosti kar ni bilo konca: “Ko je pečen, ga premažem z malo olja, tako se bolj lepo sveti.”

Tole je Milkin “župnek”, tako se je reklo pri njih doma. Se vam že cedijo sline? Če bi radi znali tudi sami, pa nimate mame ali babice, ki bi vas tega naučila, vas vabimo na DELAVNICO peke poprtnika, ki bo v soboto, 21.12. 2013 v Parnasovem centru v Robu – tudi moškim vstop NI prepovedan 😉 Prijave že zbiramo.

Uspešno smo pripeljali tudi drugi snemalni dan do konca, nadaljujemo v sredo pri gospodinji Majdi Tekavec v Robu.
Še vedno nas lahko podprete in postanete BOTER filmu o poprtnikih.

Fotografije: Tadeja Dejak, Klara Debeljak, Metka Starič

Oglejte si tudi:
Film o poprtnikih – prvi snemalni dan

Film o poprtnikih – tretji snemalni dan
Film o poprtnikih – četrti snemalni dan
Film o poprtnikih – peti snemalni dan

Postanite BOTER filma o poprtnikih