Warning: getimagesize(/home/zavodp26/public_html/w/images/news/3drz-razst25.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/zavodp26/public_html/w/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1072

PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče info@zavod-parnas.org +386 41 833 456

3. državna razstava poprtnikov in okrogla miza

V organizaciji Društva podeželskih žena Dobrepolje Struge in v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije, Zavodom Parnas in Občino Dobrepolje smo zelo uspešno izpeljali že 3. državno razstavo poprtnikov (10. in 11. december 2015)


Gospodinje so lahko svoje poprtnike prinesle v četrtek, med 11.30 in 14.30 uro. Alenka Peterc in Katja Polzelnik iz DPŽ Dobrepolje Struge sta sprejemali poprtnike, jih opremili s šiframi, potrebno je bilo izpolniti spremljevalni list, na katerem so bile označene sestavine in način priprave ter pomen okraskov. Kotizacija za sodelovanje je znašala 5 EUR.


Mize so bile že pripravljene, pogrnjene z belimi prti in oblepljene z rumenimi valovitimi volančki. Za naravno dekoracijo je poskrbela Jožica Bizjak, Parnasova prostovoljka.


Po tretji uri se je strokovna komisija lotila zahtevnega dela – na podlagi kriterijev so ocenili vsak poprtnik posebej.
Komisijo so sestavljali:
dr. Boris Kuhar, etnolog,
Marjeta Cevc, strokovni vodja kuharstva na BIC Ljubljana,
Milka Debeljak, predstavnica gospodinj in Zveze kmetic Slovenije.


Po končanem ocenjevanju je vsak božični kruh dobil listek z imenom in priimkom gospodinje, ki ga je pripravila, od kod prihaja, lokalno poimenovanje razstavljenega kruha in vrsto priznanja (35 zlatih, 34 srebrnih in eno bronasto priznanje).


Naslednji dan – v petek, 11.12. je bilo za ogled razstave vse nared in obiskovalci so si razstavo lahko ogledovali od 9h dopoldne pa vse do večera.


Letos so prvič lahko tudi sami sodelovali pri ocenjevanju – na podelitvi priznanj pa je bil razglašen tudi najlepši poprtnik po izboru obiskovalcev.


Med stalnimi obiskovalci razstave so vsako leto tudi otroci iz dobrepoljskega vrtca z vzgojiteljico Tanjo. Tudi letos so prišli na ogled prazničnih kruhov.


V dokumentarnem filmu so si ogledali, kako zamesimo poprtnik in izdelujemo okraske, seveda pa so tudi pokusili golobičke (ptičke), ki so jih napekle članice DPŽ Dobrepolje Struge. “Kateri poprtnik vam je bil najbolj všeč, kaj napišemo na listek?” jih je vprašala vzgojiteljica. “Tale” je izstrelil eden od dečkov in pokazal na ptičko v svoji roki, ki jo je dobil za pokušino 🙂


Med vsakoletnimi obiskovalci so tudi varovanci Doma starejših z Vidma, tudi tokrat so obiskali razstavo in z veseljem poklepetali z organizatorji.


Lepo je, da so si obiskovalci vzeli precej časa za natančen ogled poprtnikov. Na sliki sta obiskovalki iz Loškega Potoka – levo Marija Turk, predstavnica nosilk dediščine iz Loškega Potoka. Letos sta prvič sodelovali na razstavi in bili navdušeni. V Loškem Potoku bo razstava župnekov na ogled v nedeljo, 20. 12. v KTC Loški Potok.


Razstavo si je ogledala tudi Beti Lunder, ena glavnih organizatoric iz DPŽ Dobrepolje Struge, ki pa letos zaradi zdravstvenih težav ni mogla pripraviti svojega poprtnika.


Tudi novinarji so se lepo odzvali povabilu. Na sliki je Majda Tekavec, predstavnica skupine nosilk dediščine iz velikolaških krajev in Dobrepolja, v pogovoru z Markom Radmilovičem (oddaja bo na Radiu Slovenija – 20.12.).


Med novinarji so bili tudi Jože Žura (posnetek na radiu 27.12. v kmetijski oddaji), Milan Glavonjič (radio Univox), pa Iztok Ilich in Simona Fajfar (Slovenske novice) – na sliki desno, skupaj z Marinko Vesel, predstavnico nosilk dediščine iz ribniške doline.


Obiskovalci so si lahko ogledali tudi etnološko zbirko “Živimo z ljudskim izročilom” – v Jakličevem domu. Po razstavi, kjer je med drugim predstavljen tudi poprtnik, je obiskovalce popeljala Marija Žnidaršič iz Turističnega društva Dobrepolje.


Ob 16.30 je bila v modri dvorani (v mansardi Jakličevega doma) okrogla miza “Priprava poprtnikov kot živa mojstrovina Slovenije” – oglejte si zaključke okrogle mize.


Gostje okrogle mize, ki jo je moderiral Jože Starič iz Zavoda Parnas so bile: Marjeta Keršič Svetel, ddr. Verena Vidrih Perko, …


Jožica Grandovec in Klara Debeljak. Več o zaključkih okrogle mize sledi v samostojni novici.


Obiskovalci so se lepo odzivali na izpostavljeno tematiko. Lili Mahne je opozorila na različne možne registracije v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Spredaj sedijo članice DPŽ Arnika, na levi je Marjana Dolinšek, predstavnica nosilk dediščine iz Svibnega in okolice Radeč.


Dora Škafar iz TD Dolsko (je tudi predstavnica nosilk dediščine iz Dolskega) je opozorila na lastnike nesnovne dediščine, ki tradicionalne recepte objavijo, nato pa se ti izdelki z malenkostno drugačnimi recepturami pojavijo v velikih trgovskih verigah.


Sledila je še osrednja prireditev s podelitvijo priznanj in kulturnim programom. Mojstrsko sta jo povezovala Jasmina Šušteršič in Jože Starič. V kulturnem programu so sodelovali otroci vrtca Ringaraja z mentorico Marijo Žnidaršič, Vokalna skupina Mavrica in Vesele Ribničanke.


Priznanja so podelili Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije, Nada Lunder, predsednica DPŽ Dobrepolje Struge in dobrepoljski župan Janez Pavlin.


Po prireditvi je sledila še pogostitev – v pogovoru Ambrož Volek iz Zavoda Škatla (levo) ter voditelja osrednje prireditve – Jasmina Šušteršič in Jože Starič.


Gospodinje iz Sodražice, ki so se prvič udeležile razstave – skupaj s članico ocenjevalne komisije Marjeto Cevc.


Tri predstavnice organizatorja prireditve in sodelujočih organizacij (od desne proti levi):
Nada Lunder iz DPŽ Dobrepolje Struge, Irena Ule iz Zveze kmetic Slovenije in Metka Starič iz Zavoda Parnas.


In za zaključek še najbolje ocenjeni poprtnik – spekla ga je Nevenka Peterlin iz Dolščakov pri Robu, njen poprtnik pa je bil razglašen tudi za najlepšega po izboru obiskovalcev.

Fotografije: Metka Starič, Iztok Ilich